Marović: Formiranje tehničke vlade jedino rješenje koje bi moglo da pomogne i obezbijedi okvir za kontrolu

Ona je navela da mandat nove tehničke vlade ne bi smio da bude ograničen u odnosu na to šta bi trebalo kontrolisati, kao i da se na osnovu analize rada vlade izbornog povjerenja iz 2016. godine nameće zaključak da i resori koji bi trebalo da budu kontrolisani moraju biti prošireni
1058 pregleda 1 komentar(a)
Marović, Foto: Zoran Đurić
Marović, Foto: Zoran Đurić

Uslove za održavanje izbora moguće je samo dijelom unaprijediti kroz Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva jer je jednako važno kako će politizovane institucije primijeniti usvojena rješenja, saopštila je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Ona je ocijenila da Odbor, uzimajući u obzir uslove u kojima se u Crnoj Gori održavaju izbori ima izuzetno ozbiljan zadatak i da će njegov rad dodatno otežavati vremenski okvir i izuzetno komplikovana politička situacija.

„Uslove za održavanje izbora moguće je samo jednim dijelom unaprijediti kroz taj Odbor, jer je jednako važan segment primjena tog zakonodavstva od strane izuzetno politizovanih institucija u Crnoj Gori, a njihova nezavisnost ne može biti izgrađena preko noći“, kazala je Marović agenciji MINA.

Kako je navela, ne treba posebno naglašavati da je za izgradnju nezavisnosti u pojedinim od tih institucija neophodna smjena kompletnog rukovodstva.

Ona je kazala da se formiranje tehničke vlade nameće kao jedino rješenje koje bi moglo jednim dijelom da pomogne i obezbijedi okvir za kontrolu, bez obzira na to što je sličan eksperiment, odnosno Vlada izbornog povjerenja, imao ograničene domete.

„Upravo iz razloga zbog kojih vlada izbornog povjerenja nije ostvarila svoju misiju, tehnička vlada trebalo bi da bude uspostavljena najmanje godinu prije održavanja parlamentarnih izbora“, smatra Marović.

Ona je navela da mandat nove tehničke vlade ne bi smio da bude ograničen u odnosu na to šta bi trebalo kontrolisati, kao i da se na osnovu analize rada vlade izbornog povjerenja iz 2016. godine nameće zaključak da i resori koji bi trebalo da budu kontrolisani moraju biti prošireni.

Prema riječima Marović, to je scenario koji ne odgovara Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

„Za očekivati je da će uraditi sve da dalje odugovlači uspostavljanje tehničke vlade, kao što je to bio slučaj 2016. godine, kako bi njen rad u startu obesmislila, ukoliko na njeno formiranje uopšte i pristane“, kazala je ona.

Marović je rekla da bojkot izbora, kao najmanje poželjan scenario, ne priželjkuje, ali da bi i to bio indikator stanja demokratije u zemlji.

Ona je ocijenila da sukobi i razmimoilaženja između dva najjača opoziciona bloka skreću pažnju sa primarnog zadatka opozicije i istovremeno šalju sliku da opozicija i rad na izbornom zakodavstvu posmatra kao poligon za međusobno nadmetanje koje će omogućiti prelivanje glasova unutar opozicije.

„Opozicione partije su manje ili više zabrinute zbog neregularnih izbora u zavisnosti od toga koliki procenat glasova mogu osvojiti na njima“, rekla je ona.

Marović smatra da je jedinstvo opozicije u odnosu na bilo koje pitanje nemoguća misija.

„Ipak, bez obzira na sve razlike opozicija bi morala da zajednički definiše šta može dovesti do fer utakmice, te isto tako zajednički procijeni da li su ti uslovi ispunjeni ili nijesu“, rekla je Marović i dodala da bi od takve procjene trebalo da zavise dalji koraci.

Upitana da li nakon Kongresa DPS-a u oktobru očekuje veće kadrovske promjene, ona je odgovorila da ne treba očekivati značajnije promjene, a još manje zaokrete u odnosu na politiku te partije.

“Uzimajući u obzir rukovodstvo partije, DPS gotovo da nije doživio veće kadrovske promjene od osnivanja. Zbog toga ni od tog kongresa ne treba očekivati značajnije promjene, a još manje zaokrete u odnosu na politiku partije“, navela je Marović.

Kako je kazala, cilj DPS-a, u odnosu na reformu izbornog zakonodavstva, je pružanje dokaza Evropskoj uniji (EU) i OEBS-u da je učinjeno sve što je traženo sa tih adresa.

„DPS se istovremeno nada da će novo simuliranje reformi i unapređenje uslova na papiru biti okarakterisano kao pomak i dobar rezultat“, zaključila je Marović.

Bonus video: