Odbili provjeru rada Radonjića u vezi podjele stanova i kredita

Trenutno je u Agenciji zaposleno 57 od 60 mjesta planiranih mjesta, kazala je Ćupić
2131 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta ASK, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Savjeta ASK, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.09.2019. 19:23h

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) protiv je predloga člana Zlatka Vujovića za formiranje radne grupe za ispitivanje djelovanja direktora Agencije vezano za provjeru onih javnih funkcionera su dobili stanove i kredite. Predlog su odbili svi ostali članovi Savjeta.

Savjet ASK inicirao da nadležni izvrše preispitivanje relevantnih akata kako bi svaka grana zasebno dijelila stanove i stambene kredite, kako ne bi bilo međusobnog preplitanja, kazao je predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović. On je kazao kako se nada da će se to uraditi što prije.

"Mi nemamo ingerecija i možemo samo da zauzmemo stav", pojasnio je Radulović.

Glasanje o tome stavu je odloženo je za sledeću sjednicu.

Direktor Agencije, Sreten Radonjić, poručio je na sjednici Savjeta da “niko neće biti aboliran prekršajne odgovornosti”.

Načelnica Agencije Dragana Šuković kazala je da su sproveli provjeru imovinkih kartona 96 javnih funkcionera koji su dobili kredite. Od njih, 83 javna funkcionera su zaključila ugovor o kreditu, a u 13 slučajeva dodijeljen stan.

"Njih devet je prijavilo kroz vanredni izvještaj, dok je četiri lica to dostavilo kroz redovan godišnji izvještaj. Od onih koji su dobili kredit, 45 je evidentirao da je prijavilo dati podatak usljed uvećanja imovine preko 5.000 eura. Osam lica je dostavilo ovu informaciju putem obavještenja. Ostali su to uradili putem redovnih godišnjih imovinkih kartona", saopštila je ona.

Šuković je najavila da je predloženo da se protiv četvoro razmotri pokretanje postupka.

Član Savjeta Zlatko Vujović kazao je da je razočaran dobijenim informacijama.

“Vi ste ovdje nanijeli puno štete Agenciji,” kazao je Vujović, navodeći da je trebalo potvrditi kršenja Zakona a ne primjenjivati “pravnu gimnastiku”.

Šuković je istala da je ovaj predmet još u toku i da je u kratkom roku dostavila informaciju.

Kredit pod povoljnim uslovima nisu krediti po pitanju zaduzenja, istakla je članica Savjeta Goranka Vučinić, navodeći da oni nijesu obicni krediti. Oni se smatraju poklonom.

Predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović poručio je da treba zajedno djelovati kako se ne bi ponovilo da se u Skupštini usvoji smanjen budžet za Agenciju, navodeći da on mora biti u skladu sa Zakonom.

Vujović je kazao da će insistirati u dijelu koji se odnosi na kredite koji se tiču rješavanja stambenog pitanja. On je zatražio da se vrši kontrola potrošnje u dijelu stambenih kredita Agencije kako ne bi došlo do zlupotrebe ovih sredstava, koje je u nacrtu budžeta namijenjeno 100.000 eura.

Vučinić je zatražila da se kao zaključak stavi da Agencija mora izvještavati Savjet u tom dijelu podjele stambenih kredita zaposlenima, sto je jednoglasno podržano.

Nacrt budžeta je jednoglasno usvojen glasovima članova Savjeta Agencije.

Predstavnica Agencije Zorica Ćupić kazala je da je nacrtom planirano da budžet te institucije u sljedećoj godini bude 1.715.000 eura.

Više od 940.000 eura namijenjeno je za zarade u Agenciji, pojasnila je Ćupic na sjednici Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

Napomenula je da po Zakonu, zaposleni u Agenciji primaju 30 odsto dodatka na platu.

Trenutno je u Agenciji zaposleno 57 od 60 mjesta planiranih mjesta.

Tema sjednice Savjeta Agencije su nacrt budžeta za 2020. i djelovanje Agencije vezano za kršenje Zakona o sprječavanje korupcije onih koji su od Vladine Komisije za stambena pitanja dobili stanove i kredite pod povoljnim uslovima.

Bonus video: