RAZGOVARAO SA PALMEROM

Đukanović: Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije

On je rekao da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabre Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu
2335 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović sa Palmerom, Foto: Predsjednik.me
Đukanović sa Palmerom, Foto: Predsjednik.me

Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan američkog Stejt dipartmenta Metjuom Palmerom.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara.

Navodi se da je posebno naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

"Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region", istakao je Đukanović.

On je rekao da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

"Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja", kazao je Đukanović.

On je podsjetio da Crna Gora svojim primjerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše države u NATO i što nas čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU.

"Pored jasne vizije imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan", kazao je Đukanović.

On je rekao da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabre Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.

Navodi se da se Đukanović zahvalio Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti.

"Podsjetio je da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO-a još čvršće snažimo partnerstvo dvije države. Predsjednik je ocijenio da su za rješavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška SAD", kaže se u saopštenju.

Đukanović je, kake se navodi, iskazao interes za jačanje ekonomskih odnosa i veće privlačenje američkih investicija u Crnu Goru.

"Palmer izrazio zadovoljstvo susretom ističući da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posjećuje na početku mandata jer je naša zemlja lider i primjer za druge u regionu", navodi se u saopštenju.

Predsjednika je informisao o prioritetima svoje misije: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

Đukanović se saglasio sa izborom prioriteta uz ocjenu da su nam interesi identični i dodao da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati kako bi podstakle ZB na dalju integraciju.

Preporučujemo za Vas