PREDSJEDNIK PRIMIO AKREDITIVNA PISMA AMBASADORA

Maslenikov sa Đukanovićem: Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja

Đukanović je ambasadorima poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu
4896 pregleda 9 komentar(a)
Ambasador Maslenikov i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ambasador Maslenikov i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 09.09.2019. 21:11h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kosova, Iljbera Hise, Ruske Federacije, Vladislava Vladislavoviča Maslenikova, Bosne i Hercegovine, Branimira Jukića, Slovenije, Gregora Preskera i Novog Zelanda, Entonija Džordža Simsona.

Đukanović, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

"Predsjednik je upoznao novoimenovane ambasadore sa aktuelnim stanjem u državi, kontinuiranim napretkom Crne Gore i posvećenošću u sprovođenju reformi u cilju daljeg demokratskog i dinamičnog ekonomskog razvoja, naglašavajući da, i kao država i kao društvo, nepokolebljivo stremimo da pripadamo najrazvijenim evropskim demokratijama i njihovim sistemima vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, u razgovoru sa kosovskim ambasadorom ukazao na napredak u odnosima dvije zemlje, razuđenu saradnju i učvršćivanje povjerenja kroz stremljenje zajedničkim strateskim interesima i rješavanje pitanja međudržavne granice.

"Ukazao je i na značaj saradnje dvije vlade i drugih organa u brojnim oblastima, kao i spremnost Crne Gore da svoja iskustva iz procesa integracije podijeli sa Kosovom. Jedan od važnih prioriteta saradnje je i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje, gradnjom nove željezničke pruge i putne saobraćajnice, što će pospješiti i ekonomske i turističke tokove", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, dodaje se, naglasio da Crna Gora sa pažnjom prati aktuelne prilike na Kosovu u kontekstu obnove dijaloga Beograd –Priština i značaja rješavanja tog pitanja za stabilnost regiona, i iskazao očekivanje da će predstojeći izbori biti korak dalje u pravcu strateskih interesa zemlje.

Ambasador Hisa je, kako se navodi, kazao da mu je čast da obavlja mandat u najprijateljskijoj zemlji regiona, te da će biti posvećen daljem razvoju odnose. "Uzdamo se u podršku i iskustvo Crne Gore kao zemlju šampiona u evropskim i evroatlantskim inegracijama kazao je ambasador. Dobri odnosi Crne Gore i Kosova garant su da razmišljamo o boljem regionu i zajedničkom interesu i evropskoj perspektivi", zaključio je Hise.

Đukanović je, kako je saopšteno, izrazio očekivanje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama.

On je konstatovao da je od žaljenja što odnosi danas nisu u tom duhu, "važnija spremnost da ih zajedničkim radom dovedemo na očekivani nivo". "Sadašnji su posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni", ocijenio je Đukanović, ističući i spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima "doprinosimo pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU".

"Đukanović je istakao da ne precjenjujemo svoj značaj, ali ne želimo ni da propustimo priliku za doprinos unapređenju odnosa na globalnoj sceni. Predsjednik je ocijenio da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori. Uz respekt prema tradiciji, i svijest da dinamiziranje odnosa zahtijeva izvjesnu postupnost, on je podsjetio i na podršku Rusije i u novije vrijeme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ambasador Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom nas, kako je kazao, spajaju tradicionalne viševjekovne veze prijateljstva.

On se, kako je saopšteno, saglasio da je "zategnutost u odnosima" povezana, pored ostalog, sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da "naši narodi zaslužuju bolje odnose".

"Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome", naglasio je ruski ambasador.

"Ambasador Maslenikov je izrazio zahvalnost za nedavno izrečene ocjene predsjednika Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, što je dio zajedničke istorije. Ambasador je izrazio spremnost za pragmatičnu saradnju u obostranom interesu, na ekonomskom i multilateralnom planu. Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropske integracije, rekao je da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i nikada nije bila protiv toga. Navodeći primjer zemalja koje su članice i EU i NATO-a, a imaju razvijene odnose sa Rusijom, poručio je da je Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja za sva pitanja od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je na kraju, kako je saopšteno, poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavremenjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa "tradicionalnim prijateljstvom između naših zemalja i naroda."

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Bosne i Hercegovine iskazao očekivanje da njegova diplomatska misija bude nastavak prethodno uspješno obavljenog posla između dvije države.

"Odličnim odnosima doprinijelo je i učvršćeno povjerenje i saradnja, kao i potpisivanje Sporazuma o razgraničenju. On je iskazao uvjerenje da će i razvoj događaja na unutrašnjem planu, skoro konstituisanje vlasti u BiH pospješiti saradnju i unaprijediti stabilnost i doprinijeti prosperitetu zemlje iostvarivanju strateških ciljeva, kao i stabilnosti regiona. U tom smislu, istakao je da je integracija Regiona i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti, put za prevazilaženje višedecenijskog zaostajanja, čemu Crna Gora daje snažan doprinos. U kontekstu daljeg razvoja političkog dijaloga on je ukazao na potrebu stvaranja uslova za punu valorizaciju razvojnih resursa dvije države, posebno unapređenja infrastrukture i energetskih potencijala", navodi se u saopštenju.

Ambasador Jukić je, dodaje se, istakao da je Crna Gora primjer dobrog susjeda i zahvalio za iskreno prijateljstvo. "Crna Gora je i primjer u regionu u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija i implementaciji tih vrijednosti za sve države Zapadnog Balkana", kazao je ambasador.

On je ponovio poziv Đukanoviću za zvaničnu posjetu BiH, što je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Slovenije iskazao zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države koji nijesu samo partnerski, već i prijatelsjki. Posebno je, kako je kazao, to bilo značajno u periodu savladavanja izazova i integracionih procesa.

"Zahvalni smo za podršku Slovenije Crnoj Gori i zemljama regiona na putu ostvarivanja evropskih i evroatlantskih interesa, jer je to osnovna potreba ovog regiona", ocijenio je Đukanović, iskazujući očekivanje da će se zastoj na tom putu uskoro prevazići u našem, ali i interesu Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta.

Đukanović je zahvalio za razvojnu podršku Slovenije, kao i u ekspertskoj i ekonomskoj ravni. "Uz podsjećanje da smo lakše savladavali put ka članstvu u NATO uz podršku u oblasti odbrane, podsjetio je na uspjehe i prostor za produbljivanje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i zdravstva", navodi se u saopštenju.

Ambasador Presker je, dodaje se, najavio dalju podršku Crnoj Gori, visoko cijeneći prijateljstvo dvije države. "Značajno prisustvo slovenačkih investitora u Crnoj Gori, ali i crnogorskih u Sloveniji svjedoči o dobroj saradnji, kazao je ambasador, što će biti potvrđeno i na skorašnjem privrednom sajmu u Celju", navodi se u saopštenju.

On je, uz ocjenu da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu, kao i da je napravila najviše koraka ka članstvu u EU, poručio da je mjesto Crne Gore i Zapadnog Balkana u Uniji, navodi se u saopštenju iz predsjednikovog kabineta.

Đukanović je ambasadoru Novog Zelanda kazao da je opredjeljenje Crne Gore da radi na unapređenju odnosa bez obzira na geografsku udaljenost, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

"Na to nas inspirišu sve veći izazovi sa kojima se suočava Evropa u pogledu bezbjednosti i zato moramo zajednički doprinositi vitalnim interesima", kazao je on.

Ukazao je, dodaje se, i na prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu rezultate razvoja na Novom Zelandu.

Amabasador Simson je, kako se navodi, kazao da mu je čast što je akreditovan u našoj zemlji, kao i zbog susreta sa državnikom koji je "dao veliki doprinos stabilnosti i saradnji u regionu".

Ukazao je, kako se navodi, na vrijednosnu bliskost dvije države, i iskazao interes za saradnjom u oblasti turizma, poljoprivrede i obnovljivim izvorima energije, za šta, kako je kazao, Crna Gora ima značajne potencijale.

Simson je potvrdio, kako se zaključuje u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta, opredjeljenje Novog Zelanda da podrži Crnu Goru na multilateralnom planu, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom.

Preporučujemo za Vas