CEMI: Aplikacija za provjeru potpisa može značajno smanjiti prostor za zloupotrebe političkih kandidata

„CeMI podržava i ohrabruje ovakvo aplikativno rješenje, kojim će građani moći da provjere da li je zloupotrijebljen njihov potpis i matični broj, zarad kandidature nekog od predsjedničkih kandidata“, kaže se u saopštenju
56 pregleda 2 komentar(a)
CEMI, Foto: PR Centar
CEMI, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.03.2018. 17:16h

Aplikacija za provjeru potpisa, koju je najavila Državna izborna komisija (DIK), može doprinijeti povjerenju građana u izborni proces, ali ona ne oslobađa odgovornosti tu instituciju da provjerava vjedostojnost prikupljenih potpisa, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

DIK je na današnjoj sjednici utvrdio aplikativno rješenje za provjeru da li je birač svojim potpisom podržao određenog kandidata za predsjednika Crne Gore, koje će, kako su najavili, u narednih nekoliko dana biti izrađeno i dostupno građanima putem veb-a.

U CeMI-ju smatraju da, aplikacija za provjeru potpisa, može značajno smanjiti prostor za zloupotrebe političkih kandidata u izbornom procesu.

„CeMI podržava i ohrabruje ovakvo aplikativno rješenje, kojim će građani moći da provjere da li je zloupotrijebljen njihov potpis i matični broj, zarad kandidature nekog od predsjedničkih kandidata“, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su ocijenili da aplikacija može doprinijeti povećanju povjerenja građana u izborni proces.

„Sa druge strane, moramo imati u vidu da to rješenje nije dovoljno, već da DIK mora preuzeti ulogu institucije koja provjerava vjerodostojnost prikupljenih potpisa, i da na taj način bude aktivan učesnik predizbornog procesa, kroz provjeru regularnosti svih podnesenih izbornih akata“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: