"TRENUTAK KOJI TREBA DA ISKORISTIMO"

Drljević: Crnu Goru ohrabruje predloženi sastav EK i naklonjenost proširenju

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je sagovornike informisao o statusu u pregovorima, i podsjetio da Crna Gora "posebnu pažnju posvećuje oblasti vladavine prava, u skladu sa novim pristupom Evropske komisije"
468 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me
Sa sastanka, Foto: Gov.me

Predloženi sastav Evropske komisije naklonjen je politici proširenja, što predstavlja ohrabenje za države Zapadnog Balkana i dodatan motiv za intenziviranje reformi i napredak u pregovorima, ocijenjeno je tokom sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike Vladimirom Nemcem i češkim ambasadorom u Podgorici Karelom Urbanom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je sagovornike informisao o statusu u pregovorima, i podsjetio da Crna Gora "posebnu pažnju posvećuje oblasti vladavine prava, u skladu sa novim pristupom Evropske komisije".

"Veoma je važno održati dinamiku kad je u pitanju politika proširenja, uprkos izazovima unutar EU. Naročito smo ohrabreni predloženim sastavom Evropske komisije i komesarom za proširenje koji dolazi iz države koja je snažan zagovornik proširenja EU. Ovo je trenutak koji treba da iskoristimo i trudimo se da održimo dinamiku reformi i time pokažemo da zaslužujemo punu podršku članica EU koje se zalažu za članstvo Crne Gore“, rekao je Drljević.

Nemec je, kako je saopšteno, istakao podršku njegove države principu regate u pristupanju EU, pohvalivši dobrosusjedske odnose koje Crna Gora njeguje.

Sagovornici su saglasni da je sprovođenje reformi važno zbog poboljšanja kvaliteta života građana Crne Gore, bez obzira na brzinu pristupanja EU i datum učlanjenja u Uniju.