O slobodi izražavanja i medija se ne može pregovarati

“Nezavisni i kvalitetni mediji su ključni za ostvarivanje osnovnih sloboda i nadgledanje rada Vlada, zato moramo da branimo nezavisno novinarstvo”, poručio je Danijelson
1555 pregleda 1 komentar(a)
Sloboda izražavanja i medija dio su temelja na kojima je izgrađena Unija, Foto: Zoran Đurić
Sloboda izražavanja i medija dio su temelja na kojima je izgrađena Unija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.09.2019. 20:07h

Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka Evropskoj uniji, a nezavisno novinarstvo se mora braniti jer su kvalitetni mediji ključni za nadgledanje rada Vlada.

To je danas, na otvaranju Dana medija EU - zapadni Balkan, ocijenio generalni direktor za politiku sudsjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

“Vrijeme je da naši partneri sa zapadnog Balkana krenu u ozbiljne reforme u svom medijskom sektoru i pokažu posvećenost evropskim vrijednosti i standardim”, kazao je Danijelson. Odlazeći komesar za evropsko proširenje Johanes Han u video obraćanju kazao je da je sloboda medija “u srcu” Strategije za zapadni Balkan i da ne može biti napretka na putu prema EU bez zaštite medijske slobode i slobode izražavanja. Na panelu o medijskim slobodama i održivosti nezavisnih medija na zapadnom Balkanu ocijenjeno je da mediji u regionu trpe razne vrste pritisaka. Programski direktor “Vijesti” Mihailo Jovović ocijenio je da bi se moglo dogoditi, a ne bi smjelo, da Crna Gora i druge zemlje regiona uđu u EU bez medija koji pokušavaju da rade posao kako treba. Direktorica BIRN-a Marija Ristić kazala je da mediji u regionu rade u neprijateljskom okruženju i da trpe tri vrste pritiska - politički, finansijski i pravni. U svakoj zemlji regiona, tvrdi, postoje političari i tajkuni bliski vlasti koji utiču na reklamiranje, a zaključak BIRN-a je da medijsko tržište nije slobodno. Kazala je da veoma mali broj donatora pruža institucionalnu podršku nezavisnim medijima, kojima uglavnom pomažu međunarodni donatori - EU, zatim vlade Švedske, Njemačke... Ristić je rekla da postoji veliki problem sa pravnom vrstom pritiska, jer se u regionu vode postupci protiv novinara. Direktorica Generalne direkcije za zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji, Genoveva Ruiz Calavera, kazala je da izvještaj o napretku odražava stvarnost i da ga ne uljepšavaju. Prema njenim riječima, sloboda izražavanja povezana je sa vladavinom prava. “Države moraju da shvate da je put u EU zavisan od napretka u ovoj oblasti”, kazala je. Istakla je i da je Evropska komisija spremna da pomogne grantovima i finansiranjem, ali da mora pomoći i u drugim aspektima, jer su jako bitni bezbjednost i uslovi rada novinara. “Moramo da obučimo pravosuđe i tuzioce, da ih upoznamo sa odlukama Suda za ljudska prava...” Predsjednik austrijske medijske grupacije “Štirija”, Klaus Schweighofer, kazao je da je ta kompanija prisutna u regionu kako bi podržala nezavisno novinarstvo. Ocijenio je da je na medijskom tržištu prisutna “žestoka utakmica” i da su godinama izloženi napadima od globalnih igrača, odnosno kompanija u kojima rade mašine. “U digitalnom poslovanja prihodi na lokalnom tržištu su ograničeni”, kazao je. Američki politički analitičar, Kurt Bassuener govorio je o uticaju Rusije, Kine, Turske i zemalja bliskog istoka, poručivši da države zapadnog Balkana moraju da “budu pažljive šta rade sa njima”.

Galerija

Bonus video: