Da hoće, Brajović bi zaštitio ugled parlamenta

Bulatović kaže da vrh vlasti i DPS suštinski derogiraju sve zakonske odredbe koje omogućavaju Skupštini da vrši kontrolu nad radom državnih institucija, posebno kad su u pitanju moguće zloupotrebe
3326 pregleda 10 komentar(a)
Tužioci će samo dolaziti kad je njihov izveštaj: Bulatović:, Foto: Savo Prelević
Tužioci će samo dolaziti kad je njihov izveštaj: Bulatović:, Foto: Savo Prelević

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović vjeruje da se u parlamentu stvara nova praksa da Državno tužilaštvo više neće dostavljati posebne izvještaje ni o jednom konkretnom slučaju, uključujući i Odbor za odbranu i bezbjednost.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbili su da pred ovim odborom govore o istrazi zloupotreba donacija Duška Kneževića za kampanju DPS-a, odnosno aferi “koverta”, navodeći da ih na to ne obavezuje Zakon o državnom tužilaštvu.

Stanković ni Odboru za bezbjednost, čiji je Bulatović član, nije dostavio izvještaj o mogućim zloupotrebama mjera tajnog nadzora u slučaju “Mujović”, pozivajući se na isti propis.

To se dešava nakon godina parlamentarne prakse i kontrolnih i konsultativnih saslušanja u vezi s aferom “Telekom”, “Kamp Zlatica”, “Balkanski ratnik”, napada na novinare, ubistva Duška Jovanovića.

Bulatović je najavio da će tražiti izjašnjenje predsjednika parlamenta Ivana Brajovića ili ukidanje odbora, ako bude obesmišljen.

“Ja ću se formalno obratiti predsjedniku Skupštine, mada da je htio i sam je mogao da zakaže sastanak i pokrene akciju zaštite parlamenta. To ukazuje da ni on, a ni njegov SD, neće ići protiv tužilastva a ni protiv predsjednika DPS-a,” kaže Bulatović za “Vijesti”.

On navodi da vrh vlasti i DPS već duže suštinski derogiraju sve zakonske odredbe koje omogućavaju parlamentu da vrši kontrolu nad radom državnih institucija: “To se posebno odnosi na kontrolu onih pojava i slučajeva koji ukazuju na pojedinačnu zloupotrebu funkcionera i kršenje zakona. Kontrolna uloga parlamenta je tek počela da se razvija, ona nije rezultirala nekim spektakularnim epilogom, ali je vođena javna rasprava kroz koju su se mogle saznati činjenice iz rada odbora. Poštovan je zakon oko dostavljanja informacija i učešća na sjednicama... Istina i tada su bili brojni problemi, među kojima to što je DPS odbijao predloge, ali je i dosta toga prolazilo. Danas DPS ima podršku za sve od partnera, uključujući i grubo ignorisanje parlamenta nepoštovanjem zakona. Pored toga DPS ima apsolutnu većinu u odborima gdje odbijaju sve što im ne odgovara”. Bulatović navodi da se u posljednjem slučaju kršenja zakona od strane VDT-a i GST-a, DPS nije izjasnio iako su glasali da oni dostave informaciju. “Ovdje je taktika da je DPS navodno otvoren za raspravu o aferi Koverat, ali tužilastvo neće. Jasno je da Milo Đukanović kontroliše Katnića i da on ovakvu odluku nije mogao donijeti sam. Grubo je prekršen zakon i dosadašnja praksa sa ciljem da više dok odlučuje DPS tužioci ne dođu u Skupštinu, osim kada se razmatra načelni godišnji izvještaj o radu Tužilackog savjeta. Nijedan poseban izvještaj ni slučaj nemaju namjeru da podnose Odboru za antikorupciju i Odboru za odbranu i bezbjednost. Ovom drugom zato što opozicija po zakonu ima pravo da zakaže dvije sjednice godišnje. Ubuduće to se, iako nije zakonito, neće odnositi na tužilaštvo. Na ovaj način formalno tužilastvo neustavno postaje posebna grana vlasti koja svim sedstvima sile treba da brani ličnu vlast Đukanovića,” kaže predsjednik

Čavoru nije lako ali ako ne sazove odbor, to će ogoliti DPS

“Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost (Branko Čavor) dužan je da sazove sjednicu jer smo odluku o njenom održavanju donijeli u julu. Pored VDT i GST na kontrolno saslušanje su pozvani direktori UP i ANB i dr. Vjerujem da mu nije prijatna situacija, ali ako ne sazove sjednicu onda će do kraja da se ogoli da DPS podržava ili instruiše postupke tužilastva. Dozvoliti sve ovo Katniću da radi ili još gore instruisati ga da ovo radi, sumrak je i nad ovo mao demokratije što je ostalo”, kaže sagovornik. Bulatović navodi da je juče dobio izvještaj glavnog pregovarača za poglavlja 23 i 24.” On je dostavio Odboru ono što je do juče ignorisao. Ja smatram da je to bila namjera, a ako je previd - mnogo je grub”.

Bonus video: