Abazović: Ko još vjeruje da Stanković, Katnić i Medenica mogu čuvati pravni poredak

"Sistem u kojem se pravda mjeri debljinom koverte ili kvadratima poklonjenih stanova ne može da se nazove demokratski ili pavedni"
16928 pregleda 37 komentar(a)
Sa konferencije za novinare Građanskog pokreta URA, Foto: Građanski pokret URA
Sa konferencije za novinare Građanskog pokreta URA, Foto: Građanski pokret URA

Najnovija afera sa telefonskim snimkom vlasnika Atlas grupe i sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva dokaz je da državni aparat ne postoji i da su sve institucije ogrezle u korupciju i organizovani kriminal, ocijenio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

"U istom danu otkriva se da Vesna Medenica nije prijavila 140.000 eura dobiti, a da je Ivica Stanković, po navodima Kneževića od njega uzeo 700 – 800 hiljada. I mi treba da vjerujemo u takav pravni poredak u ove ljude koji su nosioci sudske vlasti i štite pravni poredak u zemlji. Umjesto da su juče na pres konferenciji tužilaštva sijevale ostavke, mi smo prisustvovali jednom rijalitiju, neozbiljnom odnosu i prema temi i prema građanima što državu vodi u ozbiljno stanje urušavanja svih institucija. Oni su juče od pres konferencije napravili jedan cirkus, jedan rijaliti", naveo je Abazović.

On je ukazao i na paradoks "da Stanković poziva nadležne da istraže slučaj, a nadležan je on i da građani sada treba da povjeruju da će Stanković kad ustane ujutru ispred ogledala reći – jesi, kriv si, ili nisi kriv“.

"Sistem u kojem se pravda mjeri debljinom koverte ili kvadratima poklonjenih stanova ne može da se nazove demokratski ili pavedni. Ako neko misli, a ovo je poruka i kolegama iz opozicije, da se situacija može popravljati kroz ovakve institucije sistema sa izbornim zakonima koje će da aminuje Branimir Gvozdenović, sprovodi Milivoje Katnić, Ivica Stanković i Veselin Veljović a brani Vesna Medenica onda mi iz URE smatramo da ne živimo u istu realnost", poručio je Abazović.

Lider URE je ustvrdio i da je ovim najnovijim događajima još jednom pokazana ispravnost odluke da URA bojkotuje sve institucije sistema, te da je ostala jedina partija koja bojkotuje parlament i time brani dostojanstvo građana i njihovu ulogu nosioca suvereniteta u zemlji i pravo da slobodno biraju i budu birani na izborima.

Član Predsjedništva URE Dejan Mijović poručio je stranim donatorima koji su dali milione eura u jačanju tužilaštva u Crnoj Gori da sada razmisle je li njihov novac bio svrsishodan namjeri i pozvao ih da od sada za Crnu Goru izdvajaju novac u kadrove iz svojih zemalja, kao što su to uradili u Hrvatskoj u slučaju Sanadera.

Na pitanje novinara da li URA podržava poziv pokreta "Odupri se" na nove proteste, Abazović je kazao da će se oni odazvati tim protestima, kao i svakom vidu pobune u Crnoj Gori, ali da se moraju mijenjati pristupi i načini protesta usljed novonastalih situacija i afera koje u Crnoj Gori isplivavaju gotovo svakog dana.

Abazović je poručio kolegama iz opozicije da treba da napuste institucije sistema i kazao da je bio fasciniran dijelom opozicije koji poslije "Koverte" nije htio da napusti parlament i da ne zna šta još treba da se desi da bi to uradili.

Bonus video: