U međunarodnim misijama bilo angažovano 24 odsto pripadnika VCG

Za pripadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionalni izazov, priiku da se pripremaju za rad u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država
68 pregleda 5 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 10.03.2018. 13:09h

U međunarodnim misijama bilo je angažovano oko 24 odsto pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), što je, kako se ocjenjuje, doprinijelo da proces dostizanja interoperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasniji.

To se navodi u obrazloženju odluke o upućivanju pripadnika VCG u misiju KFOR na Kosovu, koji treba da verifikuje crnogorski parlament.

Za pripadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionalni izazov, priiku da se pripremaju za rad u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država.

Kako se navodi, nakon priključenja Crne Gore Sjevernoatiantskoj aiijansi stekli su se uslovi da se pojača vojno prisustvo Crne Gore na međunarodnom planu sto je u skladu sa ocekivanjima ostallh čianica NATO saveza.

„Mlnistarstvo odbrane i Generailštab VCG su izvršlli analizu i procjenu mogućnosti angažovanja pripadnika Vojske u misiji KFOR i zaključili da, u skladu sa trenutnim kapacitetlma i obimom preuzetlh medunarodnih obaveza, može ućestvovati u misiji KFOR angažovanjem dva štabna oflcira“, kaže se u obrazloženju.

Mislja KFOR realizuje se, kako se ocjenjuuje, u povoljnom bezbjednosnom okruženju gdje bi se troškovi Ministarstva odbrane odnosli na pripadajuće dnevnice za angažovana lica.

„Za Crnu Goru učešće u misijama znači kredibiiitet u međnarodnoj zajednici, jer aktivnim učšćem i doprinosom, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti u svijetu“, kaže se u obrazloženju odluke.

Bonus video: