Partijske pare se slabo kontrolišu

Sa okruglog stola CEMI-ja poručuju da ASK ima selektivan pristup, iz Agencije to negiraju
574 pregleda 1 komentar(a)
Sa okruglog stola "Integritet i transparentnost finansiranja političkih partija"., Foto: Luka Zeković
Sa okruglog stola "Integritet i transparentnost finansiranja političkih partija"., Foto: Luka Zeković

Politički uticaj i selektivan pristup u radu Agencije za spječavanje korupcije (ASK) onemogućavaju efikasan sistem kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, poručeno je sa okruglog stola "Integritet i transparentnost finansiranja političkih partija".

Kako je naveo predsjednik upravnog odbora Centra za monitoring (CeMI), Zlatko Vujović, brojni problemi u oblasti finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja nisu novina već se sa ovim problemom borimo više od 20 godina.

"Svjedočili smo najrazličitijim zloupotrebama, od zloupotrebe državnih resursa do raznih drugih oblika stvaranja privilegovanih pozicija za određene političke partije. Sa druge strane sistem kontrole ne funkcioniše i potrebno ga je značajno unaprijediti i ojačati. Ne može institucija poput ASK, koja je pod direktnim političkim uticajem i čiji kadrovi dolaze iz reda vladajuće koalicije ili uz njihovo odobrenje, neselektivno i efikasno vršiti kontrolu finansiranja političkih subjekata", kazao je Vujović.

Ipak, načelnik odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja u ASK-u, Dušan Drakić, tvrdi da on ne prepoznaje politički uticaj na njihov rad već da oni neselektivno pristupaju svom poslu.

On je kazao da ne postoji obaveza dostavljanja tačnih i potpunih izvještaja za političke subjekte, što je, kako je ocijenio, jedan od velikih problema u zakonodavnom okviru.

Drakić navodi i da zakon mora biti u unaprijeđen u značajnom dijelu i da su oni već predložili desetine amandmana u tom pravcu.

Istraživačica u CeMI-u, Nina Kecojević kazala je da je zajednički stav političkih partija i organizacija civilnog sektorada postojanje političkog uticaja i selektivan pristup spriječava ASK da pravilno sprovodi monitoring političkog finansiranja, što umanjuje i mogućnost da obavlja svoju zakonsku funkciju.

Bonus video: