"prikrivanje budžetskih rupa"

URA: Stanari Bloka 5 plaćaju parking koji su već platili prije nekoliko decenija

URA tvrdi da je “prvenstveno zbog velikog broja zaposlenih, ogromne tekuće potrošnje i neodgovornog poslovanja, gradsko preduzeće Parking servis godinama u velikim finansijskim problemima koje pokušava rješavati preko leđa svih građana"
3527 pregleda 5 komentar(a)
Rampa za naplatu parkinga, Foto: GP URA
Rampa za naplatu parkinga, Foto: GP URA

Iako su, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kupci stanova u podgoričkom naselju Blok 5 - kroz tadašnju cijenu kvadrata plaćali i sve dodatne sadržaje koje je njihov kvart nudio - od broja parking mjesta, do zajedničkih prostora i zelenih površina, to nije spriječilo “prosvijećene gradske oce” i rukovodstvo preduzeća “Parking Servis“ da na javnom parkiralištu postave naplatnu rampu, sa namjerom da stanarima opet naplaćuju ista parking mjesta, za koja su prije nekoliko decenija dali novac, saopštili su iz podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA je, kako naglašavaju, još prije dvije godine pokrenula društveni dijalog na navedenu temu, te organizovala protestne šetnje u Bloku 5 protiv rasparčavanja imovine tog naselja i planirane izgradnje solitera od 25 spratova.

“Upravo je Blok V, koji je nastao na smjernicama sjajnog urbanističkog plana Vukote Tupe Vukotića iz 1976. godine, najbolji primjer - kakvo bi moralo biti urbano planiranje u Podgorici i u kom pravcu bi naš grad trebao da se razvija. A taj koncept mora biti podređen interesima građana, kao primarnih i najbrojnijih korisnika prostora, a ne interesima krupnog kapitala. Zbog toga je sasvim jasno da, dok god na vlasti bude Demokratska partija socijalista (DPS) i njena politika komodifikacije prostora (i svega van prostora), naš grad neće biti razvijan prema željama i potrebama sopstvenih građana, već prema željama šačice moćnika“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

URA tvrdi da je “prvenstveno zbog velikog broja zaposlenih, ogromne tekuće potrošnje i neodgovornog poslovanja, gradsko preduzeće Parking servis godinama u velikim finansijskim problemima koje pokušava rješavati preko leđa svih građana“.

“U prilog tome govori i podatak da je preko 90% od ukupnih prihoda preduzeća „Parking servis“ u proteklih sedam godina utrošeno je na zarade zaposlenih u tom preduzeću, dok je istom, tokom 2016. godine Skupština Glavnog grada “oprostila“ dug za poreze i doprinose zaposlenih u iznosu od čak 531.188 eura. Zbog toga menadžment tog preduzeća ne vidi ništa sporno da stanari Bloka V opet plaćaju već plaćeno, po znatno višim cijenama, kako bi se makar privremeno prikrile budžetske rupe i opšta nesposobnost upravljanja“, zaključili su u podgoričkom pokretu URA.