Jevrić: Politička cenzura vraća Kotor niz stranputice

“DPS nakon nasilnog preuzimanja vlasti u Kotoru je uspio da za tri mjeseca poništi sve ono što je URA za vrijeme participiranja u lokalnoj vlasti uradila na polju kulture i umjetnosti u drevnom gradu..."
1262 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Jevrić, Foto: URA
Bojan Jevrić, Foto: URA

Politička zabrana nastupa satiričara, muzičara i pjesnika dr Gorana Jovanovića na manaifestaciji “Kotorski krug” i ranija zabrana pozorišne predstave “KoTo(R) o KOTORU” u okviru “Njegoševih dana” predstavlja povratak najrigidnijeg instituta totalitarnih režima - verbalnog delikta, ocijenio je danas Bojan Jevrić, šef Medijskog tima URA.

“Ovakav čin je nesumnjivo gašenje slobode mišljenja i govora, predstavlja strah od drugačijeg i pokušaj povratka u jednoumlje. Nijedan slobodan čovjek a naročito učesnici skupa ne smiju dati podršku ovakvoj praksi”, poručio je Jevrić.

Ukazuje i da je paradoks da se sve ovo dešava Kotoru, mediteranskom gradu, oblasti gdje je istorijski rođena ideja demokratije i slobode i Kotoru gradu pod zaštitom UNESKO-a.

“DPS nakon nasilnog preuzimanja vlasti u Kotoru je uspio da za tri mjeseca poništi sve ono što je URA za vrijeme participiranja u lokalnoj vlasti uradila na polju kulture i umjetnosti u drevnom gradu. Za čitavu Crnu Goru bi bilo sramotno da se na ovaj način legitimiše pred međunarodnom kulturnom javnošću a URA će se istrajno boriti za slobodu mišljenja i govora, što će reći i za one stvari koje ne cijeni svojim stavovima i svjetonazorima ali za koje smatramo da imaju pravo da se čuju”, dodaje Jevrić.

Zaključuje i “da kad bi kojim sločajem Sokrat lutao kotorskim ulicama danas, bio bi osuđen kao i prije 2500 godina u Atini”.

Bonus video: