O kandidatu će samo neformalno

Sagovornici “Vijesti” iz DF-a kazali su da će predloge i mogući dogovor čekati do nedjelje, “građani” ne očekuju predloge od DF-a
115 pregleda 59 komentar(a)
Građanska opozciij,a Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Građanska opozciij,a Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2018. 06:20h

Čelnici dijela tzv. građanske opozicije pokušaće u neformalnim razgovorima sa liderima Demokratskog fronta (DF) da se dogovore oko eventualnog zajedničkog opozicionog kandidata za predsjednika države, saznaju “Vijesti”.

Sagovornik “Vijesti” iz tzv. građanske opozicije kazao je da se neće sazivati sastanci sa čelnicima DF-a, navodeći da imaju spremne kandidate koje će predložiti DF-u. On nije želio da precizira o kojim se kandidatima radi, iako su u dijelu javnosti kao potencijalni kandidati pominjani bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić i nekadašnji predsjednik CANU Momir Đurović.

Prema tvrdnjama drugog sagovornika “Vijesti” iz tzv. građanske opozicije, kandidovanje Bojanića je “neozbiljna priča, jer se sa njime nije ni razgovaralo”.

Dok u tzv. građanskoj opoziciji ne očekuju da im iz Fronta ponude novog nestranačkog kandidata, nakon odustajanja Andrije Jovićevića, sagovornik “Vijesti” iz DF-a kazao je da taj politički savez još niko nije kontaktirao oko predsjedničkog kandidata. On je kazao da razgovore treba završiti što prije.

“Nema vremena za gubljenje i smatramo da bi nedjelja mogla biti najkasniji rok za dogovor. Sve ostalo bi bilo neozbiljno i slalo bi lošu poruku biračima”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz DF-a. Predsjedništvo Građanskog pokreta URA sinoć je, kako je saopšteno iz te partije, snažno podržalo napore predsjednika Dritana Abazovića, usmjerene ka postizanju dogovora o zajedničkom opozicionom predsjedničkom kandidatu.

“Predsjedništvo URA je još jednom potcrtalo da zajednički kandidat građanske profilacije garantuje uspjeh na predsjedničkim izborima i veliku opozicionu pobjedu, kao i početak sveukupnih demokratskih promjena u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Abazovićeve partije.

Kako se navodi u saopštenju, URA zbog toga ostaje privržena dogovoru opozicije.

“I očekuje od ostalih opozicionih subjekata da preduzmu potrebne korake, shodno svojoj ulozi i značaju na političkoj sceni, kako bi se do tog dogovora što prije i došlo”, kaže se u saopštenju. Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je juče za radio Antena M da je jedinstveni kandidat jedino rješenje koje će opoziciji donijeti pobjedu.

’’Mi nemamo previše izbora, moramo sjesti za sto da izaberemo jednog kandidata i postignemo cilj”, kazao je Joković, navodeći da nije kasno za dogovor.

’’Mislim da je poziv Demokratskog fronta opozicionim strankama na mjestu, jer se SNP zalagao uvijek za jedinstvenog opozicionog kandidata. Mislim da je to dobar znak”, kazao je Joković. Iz DF-a su ranije saopštili da su se Jovićevićem, kojeg su prethodno predlagali kao zajedničkog kandidata, dogovorili da odustane od kandidature zbog “istorijske važnosti objedinjavanja opozicije oko jedne nestranačke ličnosti”.

Abazović je pozdravio tu odluku, navodeći da je došla kasno i da nije siguran da se u ovom trenutku može učiniti nešto konstruktivno.

Iz Fronta su pozvali partije koje su predložile kandidate da ih povuku, navodeći da su takve kandidature “gubitnički naum”. I iz Demokratske Crne Gore, čiji je lider Aleksa Bečić ranije saopštio da se neće kandidovati na predsjedničkim izborima, pozvali su ostale partije da povuku svoje kandidate.

Od partija koje imaju predstavnike u Skupštini, predsjedničke kandidate već imaju Socijaldemokratska partija (SDP) koja je predložila Draginju Vuksanović i Ujedinjena Crna Gora koja je predložila svog predsjednika Gorana Danilovića.

DPS danas odlučuje o kandidatu?

Predsjedništvo Demokaratske partije socijalista (DPS) bi na današnjoj sjednici trebalo da raspravlja o predsjedničkom kandidatu te partije, saznaju “Vijesti”.

U toj partiji su ime kandidata najavili u novembru prošle godine, ali je ta odluka nekoliko puta odlagana. U slučaju da se lider DPS-a Milo Đukanović ne kandiduje, kao potencijalni kandidati u javnosti su pominjani bivša ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i aktuelni ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. Đukanović je u februaru kazao da DPS ima više spremnih kandidata, za koje su sigurni da mogu da pobijede. On je tada rekao i da se “sastav tima koji izlazi na teren, određuje u zavisnosti od toga kako će izgledati i tim protivnika”.

Bonus video: