PORUČIO DA ĆE OSTATI DOSLJEDNJI SPORAZUMU

Abazović: DPS nema šanse na slobodnim izborima

„Promjene ne mogu pasti sa neba, za njih se moramo izboriti. Sloboda se ne čeka, nego se osvaja", ističe predsjednik Građanskog pokreta URA
2867 pregleda 5 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Opozicija zajedno treba da postavi dva zahtjeva - izborna reforma i tehnička vlada, ili slijedi bojkot izbora, ocijenio je lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, dodajući da Demokratska partija socijalista (DPS) na slobodnim izborima nema šanse.

Abazović je agenciji MINA, upitan kako ocjenjuje odnose u opoziciji i smatra li da ona može ugroziti DPS na narednim parlamentarnim izborima, rekao da političke razlike unutar opozicije nijesu ništa što je nepoznanica za bilo koju državu koja se odredila za pluralizam.

„Ni 2016. godine nijesmo imali opoziciono jedinstvo, pa je DPS doživio brodolom i spasio se državnim udarom, kupovinom glasova za Socijaldemokrate i poklanjanjem glasova Hrvatskoj građanskoj inicijativi na žabljaku i Pljevljima“, kazao je on.

To, kako je naveo, DPS-u nije pomoglo u nekoliko gradova širom Crne Gore gdje je, uprkos izbornoj krađi, ali i istim tim opozicionim razlikama, izgubio.

„Slažem se da opozcija bolje treba da odredi prioritete. Dakle, moramo pojednostaviti scenu i omogućiti minimalnu saglasnost. Prvo slobodni izbori, a onda promocija svojih partikularnih programa“, pojasnio je Abazović.

Prema njegovim riječima, ako bi opozicioni subjekti zajedno strateški odlučili da izađu sa dva zahtjeva - izborna reforma i tehnička vlada, ili će u suprotnom bojkotovati izbore, stvar bi bila skoro riješena.

„Ovako, jedni pričaju o Odboru, drugi o Ustavu i energija se rasplinjava. Ali, kako god bilo, i kako god se opozicija prestrojila, jedno je jasno - na slobodnim izborima DPS nema šansi“, istakao je Abazović, dodajući da većinska Crna Gora želi pravedno društvo.

Upitan da prokomentariše dešavanja u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, on je rekao da opoziciji želi svu sreću u radu tog tijela.

„Ali, za nas ta forma je nedovoljna i predstavlja šminkanje demokratskog procesa“, dodao je Abazović.

Sve to, smatra on, djeluje neozbiljno i neefikasno. „To da će, nakon svih afera, Odbor na čijem je čelu Branimir Gvozdenović biti reper za poboljšanje izbornih uslova, teško je povjerovati. Ali, čuda su moguća“.

„Sa druge strane, šta ćemo imati od toga ako shvatimo recimo za dva mjeseca da DPS ne želi suštisnke promjene? Ući ćemo u izbornu godinu pod starim uslovima i onda će opozicija krenuti u međusobni obračun ko je kriv za potrošeno vrijeme“, kazao je Abazović.

On je ocijenio da je sitaucija, nakon svih afera, vrlo jednostavna.

„Kapitalne izborne reforme i tehnička vlada odmah, ako to ne žele, samo treba reci - doviđenja. Slijedi bojkot svih izbora. Zašto neko komplikuje i iz kojih to interesa radi, pokazaće vrijeme“, rekao je Abazović.

Upitan da li smatra da je ostalo dovoljno vremena za kvalitetnu reformu izbornog zakonodavstva, on je kazao da je Briselski plan, koji su URA i Demokrate predstavili evropskom komesaru Joahanesu Hanu u junu prošle godine, imao puni smisao.

„Tada smo bili na dvije godine do izbora. U međuvremenu desila se “Koverta”, pa masovni protesti, pa stanovi, pa korupcija u VDT-u“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, izgubilo se mnogo vremena, i samim tim je sada potreban drugačiji pristup.

„Ako to ne razumijemo, onda prihvatamo da igramo po notama vlasti, koja metodom iscrpljivanja pokušava dovesti opoziciju pred svršen čin. Upotrebna vrijednost Plana je sada manja nego što je bila. Drugim riječima, opozicija je sebi spustila cijenu. Zadnji je momenat da podigne ljestvicu na odgovorajući nivo“, smatra Abazović.

Na pitanje da li očekuje da će i ostale opozicione stranke učestvovati na izborima koje je pokret Odupri se najavio za 30. septembar, Abazović je rekao da svakodnevno svjedočimo novim aferama koje degradiraju institucije sitema i dokazuju svu korupciju koja je duboku prodrla u sve pore društva.

Sa druge strane, kako je naveo, vlast sa nedostatkom bilo kakvog demokratskog legitimiteta ignoriše svaku dobronamjernu inicijativu opozicije ili civilnog sektora, koje se većinom odnose na monitoring ili unaprjeđenje izbornog procesa.

„Ako nekome treba još argumenata u prilog činjenici da je Crna Gora potpuno zarobljena, onda nijesam siguran da taj neko zaista želi promjene“, dodao je Abazović.

On je rekao da je za GP URA prihvatljiva svaka inicijativa koja ima za cilj pritisak na vlast da uradi neophodne ustupke, „a nakon permanentne institucionlane blamaže, ne vidim drugi način osim da ciljeve građana postignemo vanistitucionalnim otporom“.

„Kao sto podržavamo sve druge proteste koje imaju za cilj zaštitu javnog interesa, poput onoga za Sinjajevinu, unaprjeđenje položaja prosvjetnih radnika, zaštitu Bukovice i slično, tako ćemo biti i na novim protestima pokreta Odupri se, kao i svaki put do sada“, kazao je Abazović.

Upitan da li očekuje masovni protest, i da li smatra da je splasnula energija građana tokom duže pauze koja je napravljena, on je rekao da u Crnoj Gori vlada opšta hipokrzija koja je, kako je naveo, logična posljedica nedostatka političke kulture i dugotrajnosti jedne partije na vlasti.

„Promjene ne mogu pasti sa neba, za njih se moramo izboriti. Sloboda se ne čeka, nego se osvaja. I politički subjektim ali i građani, moraju napustiti “taktiku” koja se ogleda u tome da su svi deklarativno za promjene, ali je malo onih koji su spremni da urade nešto konkretno da se one ostvare“, istakao je Abazović.

Kako je naveo, možda energija nije kao prošlog proljeća, ali to ne znači da se nijesu desile afere “Koverta”, “stanovi”, “VDT”, kao i da je nazadovljstvo manje nego prije nekoliko mjeseci.

„Naprotiv, ono postoji, dnevno se uvećava, sada je izazov tako nešto kanalisati u pravom smjeru. Dakle, građani se moraju ujediniti oko jednog cilja - slobodna Crna Gora“, poručio je Abazović.

Na pitanje da li je Sporazum o budućnosti, koji su svojevremeno potpisali predstavnici Pokreta Odupri se i opozicioni poslanici, i faktički „mrtav“, i ako jeste – ko je odgovoran za to, Abazović je rekao da za GP URA svaki sporazum na koji su stavili potpis u principjelnom smislu validan.

On je istakao da URA nije povukla nijedan potez koji bi na bilo koji način ugrozio Sporazum, a ostaje pri zahtjevima koje on propisuje.

„Da li je neko drugi odustao od svog potpisa, to već nije pitanje za GP URA. Kao što smo obećali da ćemo biti posljednja partija koja će ostati u bojkotu Skupštine, što se najnovijim dešavanjima i potvrdilo, tako ćemo i oko Sporazuma za budućnost ostati dosljedni do kraja“, poručio je Abazović.

U GP URA, kako je kazao, vodi principjelnu politiku, i riječi su im kompatibilne sa djelima.

„Na taj način afirmišemo drugačiju političku kulturu u Crnoj Gori i demonstriramo odgovornost pred građanima“, dodao je Abazović.

Preporučujemo za Vas