Opozicionari bez dogovora o Damjanoviću

Uoči današnjeg izjašnjavanja Administrativnog odbora, Damjanović je agenciji MINA kazao da se ne opterećuje odlukom i podsjetio da je Posebni klub poslanika blagovremeno uputio predlog
2447 pregleda 3 komentar(a)
Bez dogovora o preraspodjeli mjesta: Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović
Bez dogovora o preraspodjeli mjesta: Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović

Administrativni odbor moraće danas da se izjasni o zahtjevu posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodastva jer se opozicione partije nijesu dogovorile o raspodjeli mjesta u tom skupštinskom tijelu, saznaju “Vijesti”. Čelnici opozicionih partija koje imaju predstavnike u Odboru nijesu razgovarali o mogućoj preraspodjeli snaga u tom skupštinskom odboru.

“Predstavnici partija u odborima su imenovani i niko u opoziciji nema namjeru da ispravlja propuste koje je vladajuća koalicija napravila. Oni treba da riješe pitanje Damjanovićevog zahtjeva, a ne da prebacuju loptu opoziciji, jer glasovima vladajuće koalicije su krajem jula i imenovani novi članovi iz opozicije”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz opozicije.

Administrativni odbor trebalo bi danas da se izjasni o zahtjevu Posebnog kluba poslanika da Damjanović bude član Odbora. Izjašnjavanje je u srijedu odgođeno na predlog poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Marte Šćepanović, koja je ocijenila da opoziciji treba ostaviti prostora da se dogovori koja bi partija mogla ustupiti mjesto u Odboru Damjanoviću. Predstavnici vladajuće partije tada su predložili Demokratskom frontu (DF) i Demokratama da iz svoje kvote ustupe jedno mjesto Damjanoviću, podsjećajući ih da imaju najviše opozicionih predstavnika u odboru. Dogovoreno je da se opoziciji ostavi rok do danas u podne, a da sjednica Administrativnog odbora bude održana u 13 sati, s obzirom na to da je sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva zakazana za 15 sati. Sjednica Odbora za izborne reforme prekinuta je 11. septembra, nakon što je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević insistirao da se Administrativni odbor prethodno izjasni o Damjanovićevom zahtjevu. On je kazao da do tada neće učestvovati u radu Odbora jer on nema legitimitet.

Uoči današnjeg izjašnjavanja Administrativnog odbora, Damjanović je agenciji MINA kazao da se ne opterećuje odlukom i podsjetio da je Posebni klub poslanika blagovremeno uputio predlog.

“Odgovornost je na onima koji su ovu svojevrsnu ujdurmu kreirali. Ja i Posebni klub poslanika, imamo mnogo važnijih stvari u političkom i parlamentarnom radu kojima se bavimo. Trule kompromise i neprincipijelne dilove ostavljamo onima koji su ih napravili”, kazao je on.

Vlada bi da sakrije finansije političkih partija

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković je kazala da Vlada želi da političke partije izuzme iz obaveze omogućavanja uvida u njihove finansije. Ona je istakla da Vlada to pokušava da učini izmjenama zakona o slobodnom pristupu informacijama, čiji je nacrt na javnoj raspravi. Tvrde da bi se na taj način ponovo omogućile izborne zloupotrebe slične onima na Vrelima ribničkim uoči prošlih izbora, te da se na taj način u potpunosti spriječava kontrola rada i finansiranja partija i njihovih kampanja. “Član 5 nacrta zakona sada predviđa da su obveznici zakona “pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, a dominantno se finansiraju iz budžeta”. Ovim se partije praktično izuzimaju, jer ispunjavaju samo jedan od ova dva uslova odnosno dobijaju pare iz budžeta”, kazala je ona za Televiziju VIjesti.

Bonus video: