Demokrate: Nema opravdanja za zabranu prilaza svetioniku u Baru

"Marinu je gradila, izgradila i finansirala iz fonda solidarnosti Opština, odnosno svi njeni građani", navode iz Kluba odbornika Demokrata u SO Bar
1853 pregleda 0 komentar(a)
Klub odbornika Demokrata Bar, Foto: Demokratska Crna Gora
Klub odbornika Demokrata Bar, Foto: Demokratska Crna Gora

Klub odbornika Demokrata u SO Bar, koji čine Dragan Tufegdžić, Momčilo Leković i Dijana Pejović, uputio je otvoreno pismo rukovodstvu AD Marina Bar zbog zatvaranja prilaza svetioniku, a zbog, kako navode, velikog i opravdanog nezadovoljstva građana Bara.

"Napominjemo da je prostor Marine jedan od najljepših djelova grada i on kao takav svim našim sugrađanima predstavlja mjesto za koje ih vežu najljepše uspomene i sjećanja. Ovaj svojevrsni izlaz na otvoreno more godinama predstavlja prostor za rekreaciju kako naših najmlađih tako i najstarijih sugrađana. Suštinski rečeno, ovaj prostor predstavlja srce i dušu našeg lijepog Bara. Pitamo se kako je neko mogao da odluči da ukine i to malo slobode i ljepote za naše sugrađane? Nakon naših obala koje više nijesu naše, kreće se i na svetionike, simbole slobode i postojanosti. Očigledno je, a i vaši postupci to potvrđuju da Vi kao nadležni, pokušavate da generacijama koje dolaze, omogućite da samo kroz rešetke posmatraju gdje su to šetali, uživali i provodili vrijeme njihovi roditelji. Morate biti svjesni da je puno uspomena i lijepih trenutaka upravo tu stvoreno, na mjestu na kojem ste preko noći stavili lance i katance", navodi se u obraćanju Demokrata.

Zatvoreni prilaz svetioniku je, kako navode, zatvaranje jednog od najljepših kutaka grada.

"Znate li uopšte šta znači zatvoriti prilaz svetioniku? Za građane Bara ovo je mnogo više od informacije koju ste pružili na Vašem sajtu. Zatvoren prilaz svetioniku za nas znači zatvorena sjećanja, zatvorena druženja, kao što već rekosmo zatvoren jedan od najljepših kutaka grada. Kao što su brodovi bez svetionika izgubljeni, tako ste Vi gospodo kao nadležni za ovaj čin, očigledno izgubili osjećaj za svoj grad. Put do svetionika prevashodno za Vas treba otvoriti, jer Vam je očigledno odavno zatvoren. Podsjetićemo Vas i na to ko je gradio prostor kojim gazdujete. Vrijedne ruke naših očeva, đedova, zidale su i gradile preko 1,6 milijardi kvadratnih santimetara infrastrukture koja zlata vrijedi. Sve to vam je dato, a da smo zlonamjerni rekli bi 'poklonjeno'," navodi se u otvorenom pismu.

Marinu je, kako ističu Demokrate, "gradila, izgradila i finansirala iz fonda solidarnosti Opština, odnosno svi njeni građani."

"Za ovu odluku nema opravdanja. Ni ugrožena bezbjednost, krađe ni navodne devastacije ili uzurpacije ne mogu opravdati ovaj Vaš čin. Gospodo, Vi ste dužni obezbijediti zaštitu, Vi ste dužni obezbijediti i prilagoditi prostor namjeni a suština je da je njegova namjena bila mnogo veća od one koju Vi pokušavate ovih dana predstaviti. Godinama nijeste u stanju postaviti ono osnovno, rasvjetu i video nadzor. Time bi vaše „muke“ definitivno bile riješene. Ni mnogo skuplje marine na našem primorju ne koriste metodu „katančenja“ za kojom ste Vi hitro posegli. Opravdanja dakle, nema i ne može ga ni biti. Na kraju, budite svjesni da svetionik koji svijetli u svima nama, neće dozvoliti zatvaranje svetionika našeg Bara. Povucite rešetke, skinite lance i otključajte katance, pokažite društvenu odgovornost i vratite oduzeto građanima. "Nema Bara do Cara" ali nema ni Bara bez Slobode", poručuju Demokrate u otvorenom pismu rukovodstvu AD Marina Bar.

Bonus video: