DPS: Neodgovoran odnos dijela opozicije prema izbornoj reformi

"Apsurdno, kako zbog međusobnih animoziteta, nijesu uspjeli da se dogovore, oni su očekivali od vlasti da razrješava poslanike opozicije"
600 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DPS
Ilustracija, Foto: DPS

IznenađenI smo neodgovornim odnosom dijela opozicije prema izbornoj reformi, koji je posledica nepostojanje minimuma solidarnosti i konsezusa u opozicionom bloku, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Predlog da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije dobio podšku Administrativnog odbora. Protiv predloga je bio Milorad Vuletić (DPS), dok su ostali članovi iz redova vlasti bili uzdržani.

Kako se navodi u saopštenju DPS-a članovi Administrativnog odbora, iz reda vladajuće koalicije, ostavili su pet dana vremena opoziciji da se dogovore oko mjesta u Odboru, kako bi se riješio status Damjanovića.

"Stav članova Odbora je da ovom poslaniku pripada jedno mjesto, ali da je njegova kandidatura stigla sa zakašnjenjem, nakon što smo popunili kvotu od sedam članova Odbora iz reda opozicije. Zato je bilo neophodno da se opozicionari dogovore i predlože koga iz opozicione kvote poslanik Damjanović treba da zamijeni ili kao druga opcija, da poslanik Damjanović povuče zahtjev. Apsurdno, kako zbog međusobnih animoziteta, nijesu uspjeli da se dogovore, oni su očekivali od vlasti da razrješava poslanike opozicije", navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su poručili opoziciji da ne očekuje od njih da rješava "vaše probleme".

"Kao što vam je poznato, DPS-u, prema Odluci o formiranju Odbora, pripalo pet članova, ali smo jedno mjesto ustupili Bošnjačkoj stranci, jer smatramo da su važan i relevantan sagovornik za unapređenje izbornog ambijenta. Očekivalo se i od opozicionog bloka da barem na ovom važnom pitanju, pokažu minimum ozbiljnosti i međusobne kooperativnosti. Iako se ne nadamo da će razjedinjeni i beznadežno suprostavljeni predstavnici opozicije, biti odgovorni saradnici za unapređenje izbornih zakona, i pored svega vladajuća većina će imati razumijevanje i neophodnu širinu za razgovor", saopšteno je iz DPS-a.

Bonus video: