Crna Gora na prekretnici, ako reforma propadne, svi gubite

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ukazuju da su izborne reforme od najviše važnosti za Crnu Goru
5104 pregleda 10 komentar(a)
Međunarodna zajednica upozorava, Odbor se i dalje bavi procedurom, Foto: Boris Pejović
Međunarodna zajednica upozorava, Odbor se i dalje bavi procedurom, Foto: Boris Pejović

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aivo Orav, održaće danas sastanak sa čelnicima crnogorske opozicije i ambasadorima članica EU na kojem će se razgovarati o radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona.

“Pozivam vas na sastanak sa ambasadorima članica EU. Sastanak će biti prilika da razmijenimo stanovišta o aktuelnim političkim dešavanjima i radu privremenog parlamentarnog odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona”, navodi se u pismu koje je Orav uputio partijama, među kojima je i Demokratski front.

Orav je ranije na svom Tviter nalogu poručio da je na posljednjem sastanku sa ambasadorima članica EU istaknuta važnost počinjanja rada u tom Odboru. “Vrijeme je da se promijeni brzina, od priče o sastavu Odbora do suštine”, napisao je Orav prošle sedmice.

orav
Orav juče na raspravi o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama(Foto: Zoran Đurić)

Da je Crna Gora na prekretnici, ocijenili su i koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) nakon što su od 11. do 13. septembra boravili u Podgorici.

“Sadržaj izbornih reformi koje su potrebne prije parlamentarnih izbora i način na koji politički akteri pregovaraju su od najvišeg značaja za ponovno uspostavljanje povjerenja građana Crne Gore u izborni proces”, ocijenili su predstavnici u PSSE Jonut-Marian Stroe i Ana Mulder, izvjestioci za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz PSSE, Stroe i Mulder su naveli da će za Savjet Evrope i međunarodnu zajednicu ovaj proces takođe pokazati nivo zrelosti političkog dijaloga u Crnoj Gori.

“Vladajuća koalicija i cjelokupna opozicija imaju priliku da pokažu da su sposobni da pregovaraju unutar parlamentarnog zakonskog okvira, što je ispravna platforma za politički dijalog koji zanemaruje ozbiljne razlike među političkim akterima. Potrebna je politička hrabrost kako bi se pregovaralo i postigao kompromis i mi se nadamo da ‘igračima’ toga neće faliti. U očima međunarodne zajednice neće biti poraženih ukoliko reforma ne uspije, već samo gubitnika”, naveli su izvjestioci PSSE.

Ipak, juče se na sjednici Odbora nije otišlo dalje od proceduralnih pitanja. Dogovoreno je da to tijelo razmotri usvajanje pravila rada, do dogovora o radnim grupama.

Poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović predložili su na današnjoj sjednici usvajanje poslovnika po kojem bi Odbor funkcionisao, a kojim bi se, između ostalog, propisao način rada, sazivanja sjednica, odlučivanja u Odboru.

Demokrate su tražile da predloge koji dođu do Odbora za usvajanje mora podržati 11 od 14 poslanika u tom tijelu. Poslanici u Odboru nisu mogli postići dogovor o radu radnih grupa koje funkcionišu u okviru Odbora, jer su Demokrate tražile da se usvoji odluka o formiranju podgrupa u Odboru, iako takva tijela postoje i rade već godinu dana, na šta poslanici vladajuće koalicije nisu pristali, navodeći da bi Demokrate tako njihov, ali i rad civilnog sektora i akademske zajednice, poništile.

Medenica izabrana na upitan način

Osim izbornih reformi, koizvjestioci PSSE izrazili su zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze mediji, nezavisnosti sudstva, te navode da je upitan način na koji je reizabrana predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

“Kada je u pitanju vladavina prava, primjećujemo da su neki prvostepeni sudovi demonstrirali nezavisnost poništavanjem odluka koje je usvojio parlament, a koje se tiču smjenjivanja članova Odbora i direktora Javnog servisa. Ustavni sud je pokazao istu nezavisnost poništavajući naloge za hapšenje dva poslanika kojima je ranije oduzet imunitet. Ipak, nedavni reizbor predsjednika prvostepenih sudova i predsjednice Vrhovnog suda su izvedeni na upitan način”, navode Stroe i Mulder.

Pohvalili su napore policije da uhapsi počinioce i osumnjičene za napade na novinare, ali i izrazili žaljenje što oni koji stoje iza napada nisu pronađeni.

Damjanoviću ne daju u Odbor

Predlog da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije dobio podršku Administrativnog odbora.

Protiv predloga je bio Milorad Vuletić (DPS), dok su ostali članovi iz redova vlasti bili uzdržani.

Za Damjanovićev izbor bili su Raško Konjević (SDP) i poslanici DF-a Branka Bošnjak i Milutin Đukanović. Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da im je cilj da Odbor radi, navodeći da je naknadno stigao zahtjev poslaničkog kluba, ali da je Odbor već bio popunjen. Đukanović je rekao da predstavnici vlasti brane neodbranjivo i podmeću opozicionim strankama da se dogovore. Istakao je da svaki klub treba da ima po jednog poslanika u Odboru.

“Ovo je nepristojna manipulacija DPS-a. Nikad se niko nije dogovarao oko kvota u odborima”, naveo je poslanik Fronta.

Bonus video: