Kovač: Crna Gora i Srbija "zrele" za prijem u EU

U razgovoru sa novinarima, Kovač je upozorio EU od daljeg odustajanja od strategije za Zapadni Balkan i ukazao da Kina ima svoju strategiju za taj region
2582 pregleda 14 komentar(a)
Kovač, Foto: Thibault Camus/AP, Thibault Camus/AP
Kovač, Foto: Thibault Camus/AP, Thibault Camus/AP
Ažurirano: 24.09.2019. 11:03h

Crna Gora i Srbija zrele su za prijem u članstvo u Evropskoj uniji (EU), rekao je danas portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

U razgovoru sa novinarima, Kovač je upozorio EU od daljeg odustajanja od strategije za Zapadni Balkan i ukazao da Kina ima svoju strategiju za taj region.

“Iz prošlosti znamo da je uvijek bilo problema ako se ne posvećuje pažnja Balkanu”, kazao je on, dodajući da najveće bezbjednosne probleme regiona vidi u vjerskom ekstremizmu u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga, dodao je on, EU mora da se posveti regionu.

Kovač je pohvalio mađarskog kandidata za evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku, bivšeg ministra pravosuđa Lasla Tročanjija.

"Za nas strategija proširenja ima ključnu ulogu. Ujedinjena Evropa nije još okončana", poručio je Kovač, prenosi Tanjug.

On je indirektno, na pitanja novinara, prenio da je preuzimanje agende proširenja bila dio dogovora da Mađarska podrži Ursulu fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije.

Kovač je dodao da, ako Tročanji ne prođe u Evropskom parlamentu, to ne predstavlja problem, jer svaka zemlja ima i kandidate za zamjenu.

On se založio i za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Bonus video: