RAZGOVARALI O REFORMI IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Opozicija poručila na sastanku sa Oravom i ambasadorima: Tehnička vlada jedino rješenje

Poslanik DF-a Milutin Đukanović je ocijenio da EU i EK mogu lako izvršiti pritisak na DPS , jer “znaju puno o tome šta su radili visoki funkcioneri DPS-a”, navodeći da je “metod pritiska jedini metod koji ta partija razumije”
16307 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2019. 11:36h

Predstavnici opozicionih političkih partija poručili su na jutrošnjem sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije Airvom Oravom i ambasadorima država članica EU, da je jedini način da izborno zakonodavstvo bude efikasno sprovedeno i do kraja primijenjeno, da to radi tehnička Vlada.

Demokratski front je na sastanku predstavljao šef poslaničkog kluba Milutin Đukanović, Demokratsku Crnu Goru lider partije Aleksa Bečić i šef kluba Boris Bogdanović.

Ispred SDP-a na sastanku je bio potpredsjednik partije i šef poslaničkog kluba Raško Konjević. U ime GP URA na sastanku je bio potpredsjednik Miloš Konatar.

Takođe, sastanku su prisustvovali i nezavisni poslanici Neđeljko Rudović i Aleksandar Damjanović.

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović(Foto: Savo Prelević)

Rudović je u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona u ime kluba SNP-Demos, dok je Damjanović ostao bez pozicije u tom privremenom skupštinskom tijelu.

Oravov poziv poslanicima opozicije
Oravov poziv(Foto: Savo Prelević)

“Pozivam vas na sastanak sa ambasadorima članica EU. Sastanak će biti prilika da razmijenimo stanovišta o aktuelnim političkim dešavanjima i radu privremenog parlamentarnog odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona”, navodi se u pismu koje je Orav uputio partijama.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je nakon sastanka da su Orav i ambasadori pokazali interesovanje da se razmijene mišljenja o aktuelnom političkom trenutku i dominantno o radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dinamici, perspektivi i načinu na koji misle da se može izaći iz trenutne političke situacije.

“Afirmisali smo činjenicu da konsensuz kao evropska vrijednost nije znak slabosti, nego snage jedne države i lidera političkih partija i dogovorili se da i u narednom periodu budemo u komunikaciji”.

Konjević je istakao da su sve političke partije poručile da nemaju povjerenje u sprovođenje zakona ukoliko to ne bude kreirano kroz određeni model tehničke Vlade, navodeći primjer da i u mnogim situacijama koje su se dešavale u prethodnom periodu naše institucije “ne pokazuju snagu da to mogu da iznesu na određeni način”.

Konjević
Konjević(Foto: Savo Prelević)

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su predstavnici EU zadovoljni dinamikom rada Odbora, Konjević je kazao da ni on nije njome zadovoljan i da se značajno može ubrzati.

“Ukazali su nam da se takve vrste politčkih situacija u zemljama EU rješavaju razgovorom i mi smo se složili oko toga...Za dijalog i konsenzus je potrebno da imate sve strane koje to žele...pa i unutar opozicije, kao i sa vlašću”, kazao je Konjević.

On je kazao da su objasnili zašto je tehnička Vlada model implementacije zakona, jer imamo institucije koje u aferi “Koverat” devet mjeseci ne mogu da daju odgovor, a predstavnici “vlasti misle da to nije strašno”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da se razgovaralo i o tome što on nije dobio mjesto u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

orav
Poslanici dolaze na sastanak(Foto: Savo Prelević)

“Istakao sam da se povjerenje ne može graditi na nečemu što je nepoštovanje odluke i nepoštovanju zakona i da možemo da imamo kompromis u svakom smislu, osim u poštovanju propisa...Postoji želja da se ovaj problem riješi, vidjećemo u kom pravcu će to ići”, istakao je Damjanović.

On je naglasio da je on istakao da je jedini način da izborno zakonodavstvo bude efikasno sprovedeno i do kraja primijenjeno, da to radi tehnička Vlada koja bi bila blagovremeno formirana.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar je istakao da je opozicija iznijela jedinstven stav da osim sveobuhvatne izborne reforme i implementacije izbornog zakonodavstva, očekuju da se razgovara i o tehničkoj Vladi, kao jedinom garantu kako primijeniti sveobuhvatnu izbornu reformu.

Miloš Konatar
Miloš Konatar(Foto: Savo Prelević)

On je istakao da su ambasadorima prenijeli stav da nakon afere “Koverat”, poslednjeg dešavanja sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom i moguće korupcije u slučaju vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića nema povjerenja da se bez tehničke Vlade može sprovesti u djelo sveobuhvatna izborna reforma i da građani na sledećim izborima mogu glasati slobodno.

Đukanović: EU da izvrši pritisak na DPS

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović kazao je da očekuju da EU izvrši pritisak na Demokratsku partiju socijalista da se izvrši demokratizacija izbornog procesa.

EU ima te mehanizme. Ova vlast vlada 30 godina. Korumpirana je, ogrezla u kriminal i sad je na potezu baš Evropska unija i Evropska komisija da, ukoliko im je stalo da dođe do demokratizacije izbornog procesa, to i urade”, istakao je Đukanović.

On je kazao da su na sastanku predložili rješenja koja se tiču identifikacije birača, da treba uvesti otisak prsta, “tač skrin” glasanje, i predložili da kada je riječ o biračkom spisku, da se mora izvršiti evidencija birača i uvesti biometrijska lična karta.

orav
Poslanici dolaze na sastanak(Foto: Savo Prelević)

Đukanović je ocijenio da EU i EK mogu lako izvršiti pritisak na DPS , jer “znaju puno o tome šta su radili visoki funkcioneri DPS-a”, navodeći da je “metod pritiska jedini metod koji ta partija razumije”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se DF vratiti u Odbor za izbornu reformu, Đukanović je kazao da će u narednom periodu donijeti konačnu odluku da li će nastaviti da bojkotuju rad tog skupštinskog tijela.

Ili ćemo možda napustiti. Možda ako vidimo signale da je neko spreman da se formira tehnička Vlada , da ozbiljno pristupi implementaciji izbornog zakona, možda se i vratimo. Za sada ne prepoznajemo spremnost DPS-a da razgovara o tehničkoj Vladi i ne vidimo da je EK spremna da izvrši pritisak na DPS”.

"Ne može nuditi rješenja onaj ko krade izbore"

Lider Demokrata Aleksa Bečić naglasio je da je ovo prvi put u poslednjih 20-ak godina da je međunarodna zajednica stala iza jednog opozicionog plana (Briselski plan) za sveobuhvatnim izbornim reformama.

Godinu dana od prvobitnog odbijanja Briselskog plana, prihvatanja nekog drugog plana i formiranja prvog Odbora DPS-a i DF-a za dalju dogradnju izbornog zakonodavstva, imali smo kao rezultat tog odbora čistu nulu. Nisu imali čak ni Poslovnik o radu...”, kazao je Bečić.

Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Delegacija EU
Bečić i Bogdanović(Foto: Savo Prelević)

U prethodnih godinu smo, kako je podsjetio predstavnike međunarodne zajednice, imali tri velike korupcionaške afere “Koverat”, “Stanovi” i “Tužilaštvo” i formirane nove Savjete ASK- a i RTCG, koji su “zavisniji nego što su ranije bili”.

On je kazao da dva mjeseca nakon usvajanja Briselskog plana, imaju stalnu opstrukciju.

S jedne strane od DPS-a, koji simulira, fabrikuje i podmeće partijske materijale i radne grupe međunarodnim zvaničnicima...Imamo opstrukciju i od jednog dijela opozicionih kolega koji konstantno napadaju, podmeću nam i vode negativnu kampanju, bježe od reformi...”.

On je kazao da misli će se svi “dozvati pameti i shvatiti”, jer je ovog puta međunarodna zajednica čvrsto odlučila da podrži proces izbornih reformi.

Bečić je istakao da "ne može onaj koji krade izbore" da nudi rješenja kako da se izbori ne kradu, već da rješenja nude oni koji su potkradani u dužem vremenskom periodu i predstavljaju opozicione birače.