Šaranović: DPS vodi paralelne evidencije, nakon toga se vrši pritisak na birače

"Partijski vojnici DPS-a, ukoliko dolaze iz date mjesne zajednice, a članovi su biračkog odbora u zahvatu te mjesne zajednice, u stanju su, a to i sistematski rade, da partijski aktivizam iz svojih partijskih ćelija na dan izbora prenesu na biračko mjesto i da tu sprovode partijske zadatke, umjesto da sprovode zakon"
2808 pregleda 5 komentar(a)
Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora nastavila je sa predlaganjem konkretnih rješenja za kreiranje ambijenta za prve, fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore, saopštio je danas Danilo Šaranović, poslanik Demokratske Crne Gore.

On je dodao da su na jučerašnjoj sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, predložili peto od 100 rješenja Demokrata, koje treba da obezbijedi podizanje nivoa zaštite principa slobodnog opredjeljivanja birača na biračkom mjestu.

"Članovi biračkog odbora po prirodi stvari odlično poznaju birače iz svoje mjesne zajednice i u stanju su da ih jednostavno prepoznaju i identifikuju prilikom glasanja. Na osnovu toga DPS vodi paralelne evidencije ko je glasao, a ko nije. Nakon toga se, prema unaprijed pripremljenom planu, vrši pritisak na pojedine birače da izađu na biralište i daju svoj glas vladajućoj partiji čiji su ih agenti primorali da iskoriste pravo glasa. Partijski vojnici DPS-a, ukoliko dolaze iz date mjesne zajednice, a članovi su biračkog odbora u zahvatu te mjesne zajednice, u stanju su, a to i sistematski rade, da partijski aktivizam iz svojih partijskih ćelija na dan izbora prenesu na biračko mjesto i da tu sprovode partijske zadatke, umjesto da sprovode zakon. Ukoliko članovi biračkog odbora dolaze iz mjesne zajednice koja je u zahvatu datog biračkog mjesta, zahvaljujući partijskim vojnicima DPS-a dolazi do pretvaranja biračkog mjesta u svojevrsni partijski punkt", istakao je Šaranović.

On je kazao da što su birači više poznati članovima biračkog odbora, to je manja vjerovatnoća neutralnog odnosa biračkog odbora i manja usmjerenost na poštovanje zakonskih normi o kontroli izbornog procesa.

"To je u interesu DPS-a koji ne želi kontrolu izbornog postupka, već želi i sprovodi svih ovih 30 godina kontrolu birača. Upravo su to ključni razlozi za predlaganje rješenja da članovi biračkog odbora ne mogu biti stanovnici date mjesne zajednice koja je u zahvatu tog biračkog mjesta. Ta mjera je u funkciji slobodnog postupka glasanja", rekao je Šaranović.

Po njegovim riječima, benefiti predloženog rješenja su:

"1. podizanje nivoa zaštite principa slobodnog opredjeljivanja birača;

2. eliminisanje veoma izraženog mehanizma za kontrolu birača;

3. eliminisanje ključne pretpostavke za vođenje nedopuštenih evidencija o biračima koji su izašli na birališta;

4. eliminisanje značajne mogućnosti za vršenje pritiska i drugih neprimjerenih uticaja na birače na samom biračkom mjestu i

5. dodatna prevencija kupovine glasova, ucjena birača i drugih izbornih zloupotreba", naveo je Šaranović.

Poslanik Demokrata je kazao da ovakvo rješenje zajedno sa glasačkim listićem kojeg su prethodno prezentovali i načinom otkidanja glasačkog kupona zajedno sa rješenjima koja će predložiti u narednom periodu obezbijediće potpuno slobodno izjašnjavanje građana na biračkom mjestu sa apsolutnom zaštitom tajnosti glasanja.

"Takođe, juče smo kolega Koprivica i ja članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predložili i Poslovnik o radu ovog Odbora. Podsjetiću vas da je ovaj Odbor radio bez Poslovnika o radu, bez rokovnika sa precizno definisanim zadacima i rokovima za njihovo izvršenje, te bez Odluke o formiranju radnih grupa, što je provrazredni skandal, jer se ne radi o Odboru nekog od lokalnih parlamenata, već o Odboru Skupštine Crne Gore", kazao je Koprivica.

Po njegovim riječma, ovim Poslovnikom se uređuje način sazivanja sjednica Odbora, kontinuitet održavanja sjednica, način vođenja sjednica, kao i način odlučivanja Odbora o svim pitanjima, a ne samo o pitanjima vezanim za zadatke Odbora.

"Imajući u vidu da je ovo specifično radno tijelo konstituisano na paritetu vlasti i opozicije nije prirodno, a ni moguće da se odluke koje nemaju veze sa ciljevima i zadacima odbora donose prostom većinom. S tim u vezi, predložili smo da Odbor o pitanjima koja nijesu u neposrednoj vezi sa ciljevima i zadacima Odbora (Dnevni red, Poslovnik, Zapisnik, Odluke o radnim tijelima i sl) odlučuje o pitanjima konsenzusom, odnosno u drugom krugu većinom 11 od 14 članova Odbora. Oba ova materijala članovi stručne službe kluba poslanika su vam podijelili prije našeg obraćanja", zaključio je Šaranović.

Bonus video: