Bogdanović: Odbor ima vremena da kreira sva rješenja

"Kada na stolu Odbora imate precizno opisana rješenja za blokadu izbornih manipulacija i izbornog kriminala, onda vam ne treba mnogo vremena za konkretizaciju određenih rješenja", kazao je Bogdanović
1527 pregleda 5 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ima dovoljno vremena da do kraja godine završi posao i kreira sva rješenja, ukoliko se zaista žele slobodni i pošteni izbori, ocijenio je generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

On je kazao da političke subjekte u Odboru predstavljaju poslanici sa zavidnim političkim, pravnim i izbornim iskustvom, koji sa ekspertima iz Venecijanske komisije, OEBS-a, ODIHR-a i Evropske komisije u najkraćem mogućem roku mogu sva predložena rješenja pretočiti u normu.

"Ukoliko se zaista žele slobodni i pošteni izbori, Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ima sasvim dovoljno vremena za kreiranje svih rješenja koja blokiraju višedecenijsku izbornu krađu”, rekao je Bogdanović agenciji MINA.

On je naveo da Demokrate uporedo sa predlaganjem pravila o radu Odbora predlažu i konkretna normativna rješenja po svakoj od tačaka Briselskog plana.

"Kada na stolu Odbora imate precizno opisana rješenja za blokadu izbornih manipulacija i izbornog kriminala, onda vam ne treba mnogo vremena za konkretizaciju određenih rješenja", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, pravila koja Demokrate predlažu ubrzavaju proces, jer njihovim usvajanjem ne ostavlja se prostor za kreativna tumačenja pojedinih odredbi Odluke o obrazovanju Odbora i sporenjima tokom rada na sjednicama tog tijela.

"Vidjeli smo da je upravo ilegalan rad kakav se do sada praktikovao blokirao rad Odbora punih godinu. Panika u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nastala je onog trenutka kad je Odbor profunkcionisao i stigla prva konkretna normativna rješenja”, kazao je Bogdanović.

Na posljednjoj sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije postignut dogovor u vezi sa tim da li bi Odbor trebalo da čine pododbori ili radne grupe.

Na pitanje da li će Demokrate ipak razmotriti predloge nekih članova Odbora koji se odnose na naziv tih radnih tijela, Bogdanović je odgovorio da prihvataju sva rješenja koja unaprjeđuju poziciju opoziciju u Odboru, ali ne i predloge koji su na fonu DPS-a, odnosno želje za opstrukcijom procesa i simulacijom demokratije.

On je poručio članovima Odbora koji tvrdi da naziv radnog tijela nije važan da prihvate da se ono nazove onako kako predlažu Demokrate.

"Postavlja se jedno logično pitanje - ako je DPS-u važno kako će se neko tijelo nazvati, kako to da je opoziciji nevažno? Neće biti. Važna su pravila i procedure, jer da nijesu ne bi DPS zbog tih istih pravila prekinuo sjednicu i blokirao rad Odbora", dodao je Bogdanović.

Kako je naveo, Demokrate su dokazale da rad Odbora ne opstruira opozicija, već vlast bezakonjem i klasičnom simulacijom demokratije.

Upitan da prokomentariše izjavu poslanika DPS-a Predraga Sekulića da su Demokrate na posljednjoj sjednici Odbora pokazale da ne žele dogovor, Bogdanović je kazao da razumiju nervozu i frustraciju predstavnika DPS-a u tom privremenom skupštinskom tijelu.

"Demokrate su za samo nekoliko dana otkrile sve malverzacije koje su “iskusni” izborni manipulatori pokušali da realizuju preko leđa opozicionih političkih subjekata", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, Demokrate su otkrile da su sveobuhvatnu izbornu reformu planirali tek nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine, da parlamentarne radne grupe nijesu formirane i da su sazivane bez prisustva opozicije.

"Demokrate su otkrile da je Odbor radio bez jasno definisanih pravila, da rokovi za izvršavanje postavljenih zadataka nijesu ni postojali, te da su sve vrijeme trajanja priče o sveobuhvatnoj reformi izbornog i drugog zakonodavstva varali međunarodne predstavnike o sadržaju materijala koje su navodno sačinile radne grupe, koje nijesu ni postojale", kazao je Bogdanović.

On je rekao da očekuju da DPS angažuje višedecenijske pomagače kako bi kroz njih predložio rješenja koja mu najviše odgovaraju, jer, kako je naveo, obezbjeđuju nastavak vršenja izbornog kriminala.

"Nema te sile koja će nas usporiti u namjeri da u potpunosti razobličimo i blokiramo svaki pokušaj DPS-a da pokrade naredne parlamentarne izbore. Ili ćemo imati poštene izbore ili izbora neće biti", naglasio je Bogdanović.

Bonus video: