PODSTICAJ ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

Kemp: Članstvo u NATO-u preporuka za ulazak Crne Gore u EU

Članstvom Crne Gore, smatra Kemp, alijansa je pokazala da ne želi zatvoreni krug i da želi da se proširi
449 pregleda 1 komentar(a)
Sa događaja, Foto: PR centar
Sa događaja, Foto: PR centar

Crna Gora je članstvom u NATO-u dostigla standarde koji će biti podsticaj za evropske integracije, saopšteno je na skupu koji je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Britanska ambasadorka u Podgorici, Alison Kemp, kazala je na događaju „Divanjenje sa mladima“ da je Crna Gora priključivanjem NATO-u počela reforme koje će je dovesti bliže Evropskoj uniji (EU).

„Crna Gora je prošla kroz reforme tajne službe, odbrambeni budžet je postao javan, a takođe je sprovedena profesionalizacija osoblja u Ministarstvu odbrane, kao i u vojnim snagama. Učlanjenjem u NATO savez, Crna Gora je dodala svoj glas i resurse dijelu međunarodnog sistema i samim tim ima jednak glas kao ostale članice“, istakla je Kemp.

Na osnovu podataka MONSTAT-a, kako je kazala, Ujedinjeno Kraljevstvo se svrstava među deset najvećih stranih investitora u Crnoj Gori.

„Procjena je da je, od učlanjenja Crne Gore u NATO savez, broj investicija iz zemalja NATO-a porastao za 66 odsto. To nije samo u korelaciji sa NATO savezom, ali brojni britanski investitori kažu da samim učlanjenjem osjećaju veću sigurnost prilikom investiranja u Crnu Goru, što ujedno dovodi i veći broj britanskih turista“, navela je Kemp.

Kemp
Kemp(Foto: PR centar)

Ona je, kako prenosi OR centar, rekla da je Alijansa, članstvom Crne Gore, pokazala da ne želi zatvoreni krug i da želi da se proširi.

„Takođe, Crna Gora je doprinijela na način što je pomogla državama regiona, poput Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, da se pripreme za svoje članstvo“, kazala je Kemp.

Govoreći o aktuelnoj agendi u EU i formiranju vojske u okviru te Unije, ona je kazala da je stav jasan.

„NATO je najuspješnija alijansa u istoriji, zato što je za 70 godina postojanja uspjela da odbrani i zaštiti slobode i način života kojim živimo. NATO je dao Evropi period mira, koji nijedna druga alijansa nije uspjela. Stav Ujedinjenog Kraljevstva je vrlo jasan, da EU ne treba zasebnu vojsku, koja bi funkcionisala paralelno jer upravo zato imamo NATO“, navela je Kemp.

Šefica Odsjeka za NATO u Ministarstvu odbrane, Radmila Perović, istakla je da je članstvo Crne Gore u NATO savezu privilegija za Crnu Goru, što državi donosi, kako je navela, brojne benefite.

„Prvi benefit je svakako politički benefit, jer Crna Gora, kao mala država sa manje od milion stanovnika ima jednako pravo glasa, odnosno jednak značaj kao i mnogo veće države. Donosimo odluke ravnopravno sa ostalim članicama“, rekla je Perović.

Govoreći o ekonomskom benefitu članstva Crne Gore u NATO-u, Perović je navela da je Crna Gora bezbjedna investiciona destinacija što je, kako je kazala, neposredno uticalo na povećanje stranih investicija.

„Najznačajniji benefit jeste taj što članstvom u NATO-u dugoročno garantujemo bezbjednost na svojoj teritoriji i bezbjednost svojim građanima, što je preduslov za svaki drugi napredak“, istakla je Perović.

Sa događaja
Sa događaja

Ona je ocijenila da je članstvo u NATO savezu podsticaj Crnoj Gori u evropskim integracijama.

„To što smo postigli na planu ulaska u NATO, koristiće nam na planu integracija u EU. Članstvo u NATO nije preduslov za članstvo u EU, ali predstavlja jednu veliku preporuku jer smo ispunili određene standarde i kriterijume za ulazak u NATO, što će se vrednovati na putu u EU, jer su ta dva procesa komplementarna“, rekla je Perović.

Programski menadžer CEDEM-a, Ognjen Marković, naveo je da je više od 120 srednjoškolaca razgovaralo sa ambasadorkama država članica NATO saveza o perspektivi koju im članstvo pruža tokom četiri divanjenja, koja su organizovana u okviru projekta „Zauzmimo stav za buduće perpektive: savez mladih i NATO-a“.

„Na ovim događajima prisustvovalo je više od 120 srednjoškolaca koji su se predstavili kao aktivni članovi crnogorskog društva koji promišljaju o bitnim društvenim temama poput ove. Mladi su svojim pitanjima i komentarima dokazali da ne predstavljaju samo sadašnjost, već i budućnost ove države“, istakao je Marković.