Popović: Ukinite partijama keš i zaradu od izdavanja prostora

Demokrate Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona uputile nove predloge
2574 pregleda 9 komentar(a)
Demokrate smatraju da treba zabraniti izdavanje partijskih lokala: Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, Foto: Boris Pejović
Demokrate smatraju da treba zabraniti izdavanje partijskih lokala: Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2019. 10:15h

Demokratska Crna Gora uputila je Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona predloge kojima se traži da se partijama ukine raspolaganje gotovinom, kao i zarade od raspolaganja poslovnim i drugim prostorima.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović za “Vijesti” pojašnjava da ta partija predlaže ukidanje upotrebe gotovog novca, odnosno blagajne političkih subjekata. “Razlog uvođenja ovog rješenja je potpuna kontrola praćenja tokova novca kroz bankarske transfere, odnosno računsko plaćanje. Do sada je zabilježeno masovno podizanje gotovog novca sa računa partija i fizičko raspolaganje istim, a pravdanje fiktivnim računima. Najčešće putnim nalozima, računima za gorivo i slično”, kaže Popović. Uvođenje isključivo računskog plaćanja, dodaje poslanica Demokrata, obezbjeđuje se transparentnost i potpuna kontrola, odnosno namjensko trošenje sredstava.

Demokratska Crna Gora je, tvrdi Popović, primjer političkog subjekta koji nema blagajnu, već sva plaćanja do posljednjeg centa vrši preko računa. “Dakle, potpuno transparentno. Zato tražimo da se raspolaganje novčanim sredstvima potpuno uvede u zakonske okvire”, navodi ona.

Drugi predlog Demokrata je ukidanje prihoda političkim subjektima koje ubiraju od raspolaganja imovinom, poslovnim aktivnostima i od legata. Demokratska partija socijalista (DPS) u ovom segmentu, kaže Popović, gotovo da ima monopolski položaj, jer prihoduje značajna sredstva od obavljanja privredne djelatnosti - izdavanje nepokretnosti u zakup.

“Da su u pitanju značajna sredstva zaključujemo na osnovu analize konačnih izvještaja o reviziji konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja DPS-a za prethodnu godinu. U 2018. godini od ukupnih poslovnih prihoda DPS-a koji iznose 4.049.217 eura, iz privatnih izvora je ostvareno 893.861,68 eura, od čega na ime zakupnine prihodovano 45.340 eura, od izvršenih usluga 164.200 eura, a od ostalih poslovnih aktivnosti 78.417 eura”, navodi ona.

Sa druge strane, dodaje, veliki broj političkih subjekata na lokalnom i državnom nivou plaća mjesečne zakupnine za svoje stranačke prostorije. “Dok su ostale partije u ulozi zakupca, DPS kao zakupodavac godišnje zarađuje ozbiljna sredstva. Na ovaj način je uspostavljen neravopravan položaj političkih subjekata, koji se ne smije tolerisati. Zalažemo se da svi politički subjekti imaju jednake uslove, a aktuelno stanje se suprotstavlja tom principu”, poručuje Popović.

Demokrate su ranije, između ostalog, Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona predložile da se ubuduće umjesto hemijskom olovkom glasa pečatom, te da izborni listići budu deblji i neprozirni.

Ipak, Odbor, iako ima okvirni rok da do sredine novembra predloži izmjene izbornih zakona, još nije počeo da se bavi suštinskim izmjenama zakona, već je nakon posljednje sjednice izostao dogovor između vlasti i opozicije o načinu rada tog tijela, kao i radu radnih grupa u okviru Odbora.

Demokrate su tražile da se utvrde pravila rada Odbora, kao i da se donese odluka o formiranju radnih grupa koje bi se bavile zasebnim zakonima.

Takve radne grupe međutim postoje od početka rada Odbora, i radile su na pripremi zakona zajedno sa civilnim sektorom i akademskom zajednicom, pa su poslanici vladajuće većine odbili da se donosi nova odluka o njihovom formiranju, jer bi se, kako su naveli, poništio rad od prethodnih godinu dana.

Bonus video: