Mikić: Za tužilaštvo prioritet ljekari, Marovići i Mugoše kada stignu

On je kazao da selektivan rad tužilaštva izaziva sumnju u njihove namjere i postupke, a zloupotreba SDT-a kompromituje crnogorsko tužilaštvo
10 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 08.03.2018. 13:17h

Posljednje aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje se odnose na saslušavanje ljekara po anonimnoj prijavi za navodni nezakoniti postupak prilikom konstitusianja Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG) su skandalozan i neprimjeren čin onih koji bi represijom da zadrže poluge moći na svim nivoima upravljana u zemlji, ocijenio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On je kazao da selektivan rad tužilaštva izaziva sumnju u njihove namjere i postupke, a zloupotreba SDT-a kompromituje crnogorsko tužilaštvo.

On je za Ministarstvo zdravlja i SDT imao sljedeća pitanja:

Da li je moguće da je najveći problem i preokupacija SDT-a postupak izbora delegata u Skupštinu LjKCG?

Da li ljekari zaslužuju da se institucije prema njima odnose kao prema kriminalcima i u čijem je interesu da se ljekari represijom zastrašuju zloupotrebom institucija kao što je SDT?

Ko se ne miri sa rezultatima slobodno sprovedenih izbora za organe LjKCG?

Zbog čega se tužilaštvo i resorno ministarstvo 20 godina nisu bavili nezakonitim radom LjKCG i njenog prethodnog rukovodstva?

Zbog čega se tužilaštvo i resorno ministarstvo ne pozabave načinom formiranja i izbora organa Stomatološke komore i Komore fizioterapeuta Crne Gore, čija su osnivanja pratili netransparentnost i čiji je legitimitet upitan?

Da li je anonimna prijava za navodni nezakoniti postupak izbora delegata u Skupštinu LjKCG važnija od desetina drugih prijava koje SDT već godinama drži u fiokama?

Mikić je podsjetio javnost da SDT još uvijek nije procesuirao najveći dio krivičnih prijava protiv povrede izbornog prava na parlamentarnim izborima 2016. godine, a da je krivične prijave za posljednje izbore proslijedilo osnovnim tužilaštvima pravdajući se da nemaju kapaciteta da sve postignu.

On kaže da mu nije intencija da ulazi u tužilački postupak oko LjKCG ali da su tužilaštvu prioriteti vrlo čudni, zanjući da imamo osnovane sumnje za slučajeve u kojima je iz budžeta uzimano u hiljadama ili milionima eura.

“Više od par mjeseci od izbora u Mojkovcu nemamo informaciju dokle je tužilaštvo stiglo u procesuiranju krivične prijave GP URA protiv NN lica zbog pritisaka na birače. Primjera radi podsjetiću i da je tužilaštvu bilo potrebno punih deset godina da pokrene optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i to samo zbog jedne afere, a osnovane sumnje javnosti su da ih je bilo i znatno više. Dakle za tužilaštvo je prioritet izbor LJKCG, a ne rješavanje onih slučajeva koje nam spočitavju u izvještajima sa međunarodnih adresa”, istakao je Mikić.

Dodaje da kada građani jedne države imaju problem povjerenja u institucije sistema onda je jedini način kako bi se one umanjile i otklonile - proaktivan pristup u rješavanju nagomilanih problema i procesuiranje krivičnih prijava.

“Nije nam za cilj da vršimo pritisak na rad tužilaštva, ali smo dužni da ih pozovemo da svoj posao obavljaju savjesno i profesionalno štiteći interes svih građana”, zaključio je Mikić.

Bonus video: