Kuper: Snažna podrška crnogorskom odbrambenom sistemu

Ivanović je rekao da Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema
364 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović i Kuper, Foto: Ministarstvo odbrane
Ivanović i Kuper, Foto: Ministarstvo odbrane

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće snažno da podržavaju dalje unaprjeđenje crnogorskog odbrambenog sistema i ulažu u konstantno jačanje bilateralne saradnje i strateškog partnerstva dvije zemlje, kazala je zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a, Lora Kuper.

Kuper je, na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivicom Ivanovićem pohvalila sveukupne napore Ministarstva odbrane koje se tiču uspješne modernizacije postojećih odbrambenih kapaciteta i apostrofirala značajan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne bezbjednosti.

"SAD će nastaviti snažno da podržavaju dalje unaprjeđenje crnogorskog odbrambenog sistema i ulažu u konstantno jačanje bilateralne saradnje i strateškog partnerstva dvije zemlje“, kazala je Kuper.

Ivanović je rekao da Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema.

Kako je naveo, taj resor konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore (VCG), odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti.

Ivanović je rekao da je zadovoljan aktuelnom dinamikom razvoja odbrambene saradnje Crne Gore i SAD, koja je u sada posebno fokusirana na domene modernizacije i opremanja crnogorskih Oružanih snaga, sajber odbranu i doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti.

On je ukazao na uspješnost realizacije zaključaka sa Bilateralnih konsultacija, koje su održane u Pentagonu u maju.

Ivanović je dodao da je uvjeren da će odbrambena saradnja dvije zemlje nastaviti da se razvija u narednom periodu, na obostranu korist.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, osvrnuo i na aktuelnu saradnju VCG sa Nacionalnom gardom savezne države Mejn, koja nastavlja da se razvija u okviru novih modaliteta i nakon 12 godina postojanja.

Crna Gora će, kako je naglasio Ivanović, nastaviti snažno da podržava politiku otvorenih vrata i aspiracije ostalih zemalja da postanu punopravne članice Alijanse.

Kako je dodao, jedino punom integracijom Zapadnog Balkana u NATO i EU moguće je ostvariti prosperitet i trajni mir na ovim prostorima.

Bonus video: