Stoltenberg: Primjer Crne Gore i Sjeverne Makedonije pokazuje da vrata NATO ostaju otvorena

"Na NATO saveznicama i državi aplikantu je da odluče kada neka država može postati članica. Rusija, ili bilo koja druga država, nema udjela u tome, jer je suvereno pravo svake države da odluči svoj put, uključujući i u koju vrstu bezbjednosnog aranžmana želi da učestvuje"
1218 pregleda 2 komentar(a)
Stoltenberg na Univerzitetu Kolumbija, Foto: NATO
Stoltenberg na Univerzitetu Kolumbija, Foto: NATO

Primjer Crne Gore i Sjeverne Makedonije pokazuje da vrata NATO ostaju otvorena, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Prije dvije godine smo primili Crnu Goru - Crna Gora postala je 29. članica Alijanse, a početkom sljedeće godine ili za nekoliko mjeseci i Sjeverna Makednija postaće članica. To pokazuje da vrata NATO ostaju otvorena. Na NATO saveznicama i državi aplikantu je da odluče kada neka država može postati članica. Rusija, ili bilo koja druga država, nema udjela u tome, jer je suvereno pravo svake države da odluči svoj put, uključujući i u koju vrstu bezbjednosnog aranžmana želi da učestvuje", poručio je Stoltenberg u govoru na Univerzitetu Kolumbija.

Crna Gora postala je članica NATO u junu 2017. godine.

Stoltenberg je dodao da NATO podržava Ukrajinu, da sarađuje sa Kijevom i da se nada da će jednog dana ta država postati dio alijanse.

Stoltenberg je učestvovao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a posjetu Sjedinjenim Američkim Država iskoristio je i za posjetu vojnoj akademiji Vest point i govor na Univerzitetu Kolumbija.

Bonus video: