Darmanović i Čavušoglu potpisali dokumenta o saradnji u oblasti obrazovanja i kulture

Crnogorski šef diplomatije je učestvovao na sastanku šefova diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje. Ministri su razmotrili značaj nastavka procesa evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao i kontinuirane podrške SAD ovom procesu
641 pregleda 2 komentar(a)
Darmanović i Čavušoglu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović i Čavušoglu, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 27.09.2019. 17:37h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku šefova diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je u okviru albanskog predsjedavanja organizovan u Njujorku na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ministri su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, razmotrili značaj nastavka procesa evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao i kontinuirane podrške SAD ovom procesu.

Darmanović je, navodi se, kazao da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata.

"A5 i druge regionalne inicijative su ključne za bezbjednost našeg regiona, evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Pozdravljajući dostignuća Sjeverne Makedonije, Darmanović je kazao, kako se navodi, da će još jedna članica uskoro postati NATO saveznik, što, kako je ocijenio, predstavlja ogroman doprinos regionalnoj stabilnosti.

Na marginama zasijedanja, šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i ministarskom sastanku nove inicijative Alijansa za multilateralizam u organizaciji Njemačke i Francuske. Tom prilikom je, kako se navodi, ocijenjeno da multilateralni poredak zasnovan na pravilima garantuje međunarodnu stabilnost i mir, te da zajednički izazovi mogu biti riješeni samo kroz saradnju.

Tokom boravka u Njujorku, Darmanović je sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom potpisao Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja koji se odnosi na stipendiranje studenata i Sporazum između vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti kulture.

Bonus video: