Državljanstvo prepreka za ambasadora

Vladimir Božović je podnio zahtjev za otpust iz crnogorskog državljanstva u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, koji je dostavljen MUP-u i nalazi se u proceduri, saopšteno je “Vijestima”
15734 pregleda 26 komentar(a)
Još čeka na odobrenje: Božović, Foto: Fonet/Dragan Antonić
Još čeka na odobrenje: Božović, Foto: Fonet/Dragan Antonić

Kandidat Srbije za ambasadora u Crnoj Gori, Vladimir Božović, zatražio je otpust iz crnogorskog državljanstva, kako bi ispunio uslove za dobijanje diplomatske funkcije, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

“Vladimir Božović... je podnio zahtjev za otpust iz crnogorskog državljanstva 23.4.2019. u Ambasadi Crne Gore u Republici Srbiji, koji je dostavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova dana 25.9.2019. i isti se nalazi u proceduri”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Božović je rođen u Nikšiću i formalno ima dva državljanstva - Crne Gore i Srbije, što je formalna prepreka da dobije saglasnost Ministarstva vanjskih poslova (MVP) za postavljenje. “Vijestima” je ranije iz MVP objašnjeno da je procedura provjere u toku i da oni ne mogu da odlučuju dok ne budu razjašnjene sve činjenice.

Božović je savjetnik u MUP-u Srbije, a tamnošnji mediji su objavili da je srbijanska Vlada početkom jula utvrdila predlog da zamijeni Zorana Bingulca kome je istekao mandat diplomatskog predstavnika u Crnoj Gori.

Pozivajući se na informacije iz Vlade Srbije, mediji u Beogradu su tada spekulisali da njegovo ime nije objavljeno jer “nije prošao neophodnu pripremu Ministarstva spoljnih poslova”.

Po diplomatskim propisima, imena kandidata se ne objavljuju dok ne bude okončana sva procedura u zemlji koja ih šalje.

Sagovornici “Vijesti” rekli su da je diplomatska praksa da se država u roku od dva do tri mjeseca izjasni o agremanu, a ukoliko to ne učini, smatra se da prećutno nije prihvatila ambasadora.

Politički direktor Demokratske partije socijalista, Tarzan Milošević, čija procedura imenovanja je počela kada i Božovićeva, je dobio saglasnost srpskih vlasti, podršku Odbora za međunarodne donose Skupštine Crne Gore i on početkom oktobra, odnosno naredne sedmice, odlazi u Beograd za ambasadora.

Božović je ranije bio advokat Mitropolije crnogorsko-primorske, aktivista Srpskog pokreta obnove, a sada je u Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića. U njegovoj je biografiji i činjenica da je obavljao više dužnosti u srbijanskoj policiji.

Bonus video: