Gutereš nakon sastanka sa Đukanovićem: Crna Gora je članica sa kojom nema problema

Gutereš je iskazao očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.
3403 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović i Gutereš, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Gutereš, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora je članica sa kojom nema problema, kazao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, nakon sastanka sa Milom Đukanovićem u Njujorku.

"Odnose Crne Gore i UN-a okarakterisao je odličnim, a saradnju u svim oblastima primjernom. Ujedinjene nacije posebno cijene inicijative u odnosu na mirno rješavanje problema u regionu, u kojem je Crna Gora glas zdravog razuma", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

U kontekstu dostizanja pune stabilnosti regiona, Gutereš je naglasio važnost kreiranja okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati, uz ocjenu da je jedan od uzroka još uvijek nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Brisela u pogledu proširenja.

Iskazao je očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.

"Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru Guterešu za odvojeno vrijeme za susret u bogatoj agendi tokom zasjedanja i potvrdio snažno partnerstvo i posvećenost Crne Gore vrijednostima UN-a i multilateralizma. Podsjetio je na dinamičnu agendu susreta sa UN zvaničnicima i u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga pozvao Gutereša da posjeti Crnu Goru na 15-o godišnjicu članstva u UN-u 2021. godine. Istovremeno, ta posjeta bila bi dobra poruka i za region, kazao je Đukanović", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović ukazao na ključne prioritete daljeg razvoja Crne Gore - nastavak evropskih integracija i očuvanje dinamičnog ekonomskog razvoja, uz ocjenu da bi podsticaj sa strane UN-a ubrzanju integracije regiona bio dodatno značajan imajući u vidu čvrsto uvjerenje da se problemi ZB ne mogu riješiti van evropskih i euroatlantskih struktura.

"Potvrdio je snažnu podršku Crne Gore inicijativama UN-a i punoj implementaciji agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, kao i reformskim procesima unutar sistema, uz nastavak saradnje sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori", zaključuje se.

Bonus video: