Predsjednički kandidati koji skupe potpise dijele 595.000 eura

To praktično znači da ukoliko bude potvrđeno osam do sada najavljenih kandidatura, svaki će kandidat pred izbore dobiti po 15.000 eura
0 komentar(a)
izbori, Foto: Filip Roganović
izbori, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.03.2018. 18:31h

Predsjednički kandidati će na izbornu kampanju moći da potroše najviše 1,1 miliona eura, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Zakonom o finansiranju političkih subjekata predviđeno je da za troškove kampanje za predsjedničke izbore bude izdvojeno 0,07 odsto budžeta, što izosi 595.000 eura.

Kako se navodi, svi kandidati kojima bude utvrđena kandidatura podijeliće 20 odsto toga iznosa, odnosno 120 hiljada eura.

To praktično znači da ukoliko bude potvrđeno osam do sada najavljenih kandidatura, svaki će kandidat pred izbore dobiti po 15.000 eura.

Ta sredstva biće im isplaćena u roku od 10 dana od dana utvrđivanja liste kandidata.

Rok za predaju kandidatura ističe 26. marta, a Državna izborna komisija utvrdiće listu kandidata najkasnije do 28. marta u ponoć.

Kako će preostalih 475.000 eura iz budžeta biti podijeljeno, zavisi od toga da li će biti samo jednog ili dva kruga predsjedničkih izbora.

U slučaju da sve bude riješeno u prvom krugu, onda će svim kandidatima koji su dobili više od tri odsto glasova biti podijeljeno preostalih 80 odsto sredstava, u zavisnosti od toga koliko su procenata osvojili.

Ukoliko dođe do drugog kruga izbora, 40 odsto se dijeli svim kandidatima koji su dobili više od tri odsto glasova zavisno od procenata dobijenih glasova.

Preostalih 40 odsto dijele dvojica kandidata, zavisno od dobijenih procenata glasova. Agencija je saopštila i da će predsjednički kandidati moći iz privatnih sredstava da prikupe najviše 595.000 eura, ali da donacije fizičkih lica mogu iznositi do 2.000, a pravnih do 10.000 eura.

Predsjednički izbori se održavaju 15. aprila, ali će kandidati pet dana ranije morati da Agenciji dostave privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje.

Bonus video: