Bulatović traži ukidanje Odbora na čijem je čelu

Nakon odbijanja VDT-a i SDT-a da dostave podatke o “Koverti” i dođu na kontrolna saslušanja, predsjednik tog skupštinskog radnog tijela takav potez smatra logičnim rješenjem
2852 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović najvjerovatnije će predložiti izmjene Poslovnika Skupštine, kojima će tražiti ukidanje tog skupštinskog radnog tijela.

Bulatović je kazao “Vijestima” da će to najvjerovatnije učiniti nakon što dobije pismeni odgovor od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića na njegov dopis, u kome ga je izvijestio da su vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković i glavni specijalni državni tužilac (GSDT) Milivoje Katnić odbili da tom radnom tijelu dostave poseban izvještaj o aferi “Koverta” i da se pojave na kontrolnom saslušanju.

Kolegijum Skupštine, koji je o Bulatovićevom dopisu prvom čovjeku parlamenta raspravljao u četvrtak, nije zauzeo jedinstven stav u vezi s tim pitanjem. Predstavnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) izrazili su razumijevanje za stav tužilaca, navodeći da o pojedinačnim istragama i ne treba pričati u parlamentu. Bulatović je ocijenio da su Stanković i Katnić prekršili jasne zakonske i poslovničke norme, te da je “rježenje da se to i kaže i preduzmu mjere”.

“To sam Ivan Brajović može da hoće i da ne vodi računa da se ne zamjeri DPS-u. Očigledno da nema volje da se ovo riješi. U tom slučaju, ja imam podršku rukovodstva DF-a da predložimo izmjene Poslovnika na način da se ukine Odbor za antikorupciju. Nijesam dobio pisani odgovor na moj dopis od Brajovica, što ću sačekati”, kazao je Bulatović.

On je istakao da će prije podnošenja inicijative za izmjenu Poslovnika, sazvati sjednicu Odbora za antikorupciju. Stanković i Katnić odbili su da pred Odborom za anikorupciju govore o istrazi zloupotreba donacija Duška Kneževića za kampanju DPS-a, odnosno aferi “Koverta”, navodeći da ih na to ne obavezuje Zakon o državnom tužilaštvu.

Uz isto obrazloženje, Stanković je odbio i zahtjev Odbora za bezbjednost, čiji je Bulatović član, da dostavi informaciju u vezi sa zahtjevom DF-a za kontrolnim saslušanjem u slučaju Veselina Mujovića, odnosno primjene mjera tajnog nadzora. Odbor za bezbjednost je 4. jula 2019. odlučio da održi kontrolno saslušanje VDT-a i SDT-a, povodom inicijative članova iz opozicije, u kojoj se navodi da su na zvaničnim sajtovima tužilaštva 2017. objavljivane “telefonske i SMS komunikacije, kao i montirani razgovori iz jednog podgoričkog kafića poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Bulatovića”.

Odbijanje tužilaca da prisustvuju odborima se dešava nakon godina parlamentarne prakse i kontrolnih i konsultativnih saslušanja u vezi s aferom “Telekom”, “Kamp Zlatica”, “Balkanski ratnik”...

“Sve je povodom ovoga jasno, ali se u režiji DPS-a pravi farsa i podsticanjem nezakonitog ponašanja Tužilaštva bitno ugrožava kontrolna uloga Skupštine”, ocijenio je Bulatović.

On je istakao da zakon propisuje da su vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac dužni da podnesu poseban izvještaj Odboru i da se odazovu pozivu radnog tijela da učestvuju u njegovom radu. Podsjetio je da je do sada bila praksa da se na Odboru raspravlja o aktuelnim aferama, zbog čega i članovi Odbora za antikorupciju i za Odbranu i bezbjednost imaju pristup tajnim podacima. Bulatović je ocijenio da je dodatni razlog da se zaobiđe Odbor za antikorupciju, što njime predsjedava poslanik iz Demokratskog fronta:

“Da bi sve to probali da upakuju u “razumne razloge”, VDT odbija da dalje dolazi i na Odbor za bezbjednost, iako već duže od 10 godina tamo redovno dolaze”. Odborom za bezbjednost predsjedava poslanik DPS-a Branko Čavor.

“Zato sada žele da na Odboru za politički sistem aktiviraju kontrolna saslušanja tužilaca, ali ne i za posebne ili pojedinačne slučajeve. Članovi ovog Odbora nemaju pristup tajnim podacima, tako da nemaju mogućnost da dobiju veoma važne informacije. Tako da će te rasprave, ako ih bude, biti kanalisane predsjedavanjem DPS u pravcu da se ne može mnogo saznati uprkos znanju, iskustvu i vještini koju poslanici opozicije imaju”, kazao je Bulatović.

Bonus video: