Perović: Vlast opljačkala državu i urušila moral

Ispred zgrade VDT, aktivisti pokreta "Odupri se" su bacali koverte
14166 pregleda 19 komentar(a)
Perović govori na protestu, Foto: Darvin Murić
Perović govori na protestu, Foto: Darvin Murić
Ažurirano: 30.09.2019. 21:04h

Pokret “Odupri se” organizovao je večeras protest ispred Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici.

Čelnik pokreta "Odupri se" Džemal Perović pozvao je na početku svog obraćanja okupljene da minutom ćutanja odaju počast nedavno preminulom poslaniku Demokratskog fronta (DF) Koči Pavloviću.

Perović je kazao da je ovaj skup nakon nekoliko mjeseci neobičan, jer je pokret "Odupri se" probudio nadu u Crnu Goru i vratio vjeru u protest.

Kazao je i da je pokret "Odupri se" dobijao udarce sa svih strana.

"Oni koji vladaju 30 godina su uspjeli, poslata je slika o nejedinstvu u pokretu Odupri se" i da u tom pokretu treba tražiti glavnog krivca za sve u Crnoj Gori", rekao je Perović.

Protest pokreta "Odupri se"
Protest pokreta "Odupri se"(Foto: Darvin Murić)

"Prihvatićemo svu krivicu, i ja kao najistureniji prihvatam najveći dio krivice", rekao je Perović.

On je kazao da postoje sukobi među klnovima u vlasti jer je neko uzeo neki milion više, neko manje, te da je taj sukob među klanovima i to nejedinstvo opasnost za Crnu Goru.

Rekao je i da postoji nejedinstvo i u nevladinom sektoru, te da je nejedinstvo među 22 člana odbora pokreta "Odupri se" benigno.

Perović je kazao da je za vrhovnog državnog tužioca (VDT) njegov sekretar rekao da je on lutka i da se ne pita ništa.

Protest pokreta "Odupri se"
Protest pokreta "Odupri se"(Foto: Dušan Cicmil)

"I mi njemu treba da vjerujemo? Njegov kolega je u Hrvatskoj stavio lisice na ruke premijeru", rekao je Perović.

On je rekao da se institucijama ne vjeruje i da će zbog toga samo na ulici nastaviti borbu za svoja prava, kao i da vlastima pomaže i nejedinstvo u opoziciji.

"Na ulici će jednog biti i 200.000 građana. Vlast, pored toga što je opljačkala državu, urušila je i moral. Krivica nije na građanima koji prodaju glas za 50 eura, vec direktno na vlastima. Njih je jedan posto u ovoj državi, a nas je 99 odsto koji smo žrtve ovog režima i mi za jedan dan možemo da ih srušimo, rekao je Perović.

On je rekao da će pokret "Odupri se" slušati sve sugestije građana i da je hiljade građana željelo da se uključi u pokret, ali da oni nisu imali adekvatan odgovor i da se nisu snašli.

Protest pokreta "Odupri se"
Protest pokreta "Odupri se"(Foto: Dušan Cicmil)

Kazao je da je mjesto lidera pokreta "Odupri se" otvoreno, ali da se on neće povući iako mu je narušeno zdravlje.

Perović je poručio i da je i pored snimaka na kojima sekretar VDT Nenad Neno Vujoševic kaze da je VDT Ivica Stanković uzimao novac, Tužilački savjet jednoglasno dao saopštenje kako podržava poštene ljude u Tužilaštvu.

Sa bine se puštao snimak razgovora sekretara u VDT Nenada Vujoševića i odbjeglog biznismena Duška Kneževića na kojima Vujošević tvrdi da je Ivici Stankoviću davao Kneževićev novac.

Puštali su se prilozi o imovini i poslovima koje predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nije prijavila.

Protest je zvanično završen oko 19:55, a članovi pokreta "Odupri se" najavili su da će se još zadržati na ulici ispred Tužilaštva kako bi građani mogli da sa njima razgovaraju i daju sugestije.

Skandiralo se "Milo, lopove".

Na početku protesta, ispred Ispred zgrade VDT, aktivisti pokreta "Odupri se" su bacali koverte.

Protest, Odupri se
Sa protesta(Foto: Darvin Murić)

Na video bimu su se puštali i snimci sa ranijih protesta i performansa pokreta "Odupri se".

Među okupljenima su bili predsjednik i generalni sekretar Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, funkcioneri te partije Neven Gošović, Velizar Kaluđerović i Vladimir Vujović.

Na protestu su bili i predjsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, potpredsjednik te partije Miloš Konatar, kao i generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić.

Na protestu su bili i predsjednik Demosa Miodrag Lekić, samostalni poslanici Janko Vučinić, Aleksandar Damjanović i Neđeljko Rudović, kao i nekoliko funkcionera Socijalističke narodne partije (SNP).

Bonus video: