Havista: Bilo bi dobro da lokalni izbori budu istog dana kad i parlamentarni

"Smatramo da EU predstavlja najboljeg partnera za države Zapadnog Balkana. Na Zapadni Balkan gledamo kao na nešto što je u samoj Evropi, a ne van, i on ima svoju ulogu u razvoju Unije”, kazao je Havista
2078 pregleda 1 komentar(a)
Peko Havista, Foto: Gov.me
Peko Havista, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.10.2019. 11:33h

Parlamentarni Odbor za reformu izbornog zakonodavstva trebalo bi što prije da počne da radi, poručio je ministar vanjskih poslova Finske, Peko Havista i dodao da bi bilo dobro da lokalni izbori budu održani istog dana kad i parlamentarni.

On je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, rekao da bi Finska, koja trenutno predsjedava Savjetom Evropske unije (EU), željela da nove države započnu pregovore sa EU.

"Podržavamo da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu pregovore, da vidimo da li možemo da ubijedimo i druge članice po ovom pitanju. Takođe, da se nastave razgovori sa Crnom Gorom i Srbijom", rekao je Havista novinarima u Vili Gorica .

Kako je naveo, vladavina prava, sloboda medija i razvoj građanskog društva su veoma bitne stvari u razgovorima sa EU.

"Smatramo da EU predstavlja najboljeg partnera za države Zapadnog Balkana. Na Zapadni Balkan gledamo kao na nešto što je u samoj Evropi, a ne van, i on ima svoju ulogu u razvoju Unije”, kazao je Havista.

Peko Havista, Srđan Darmanović
Peko Havista i Srđan Darmanović(Foto: gov.me)

On je rekao da se nadaju da će što prije početi da radi parlamentarni Odbor za izborne reforme.

“Bilo bi dobro da se opštinski izbori održe istog dana kada i parlamentarni. To su pitanja od ključne važnosti za vladavinu prava iz naše perspektive”, istakao je Havista.

On je dodao da Crna Gora i Finska imaju dosta zajedničkog i da mogu još da pojačaju saradnju.

Darmanović je kazao da Finska i Crna Gora imaju izuzetno dobre odnose i da ta država snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u EU, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

On je zahvalio Finskoj, što je i kroz aktuelno predsjedavanje Savjetom EU, glasan zagovornik najuspješnije politike Unije – politike proširenja.

"U tom kontekstu, sa Havistom sam razmijenio mišljenja o izazovima i budućnosti EU, sa akcentom na održanje kredibilnosti ove politike kroz nastavak evropske integracije regiona. U tome nam je nastavak čvrste podrške predsjedavajuće Finske višestruko značajan”, dodao je Darmanović.

On je ukazao na važnost priključivanja Crne Gore radu Evropskog centra izvrsnosti za suprostavljanje hibridnim prijetnjama, sa sjedištem u Helsinkiju koji je, kako su ocijenili, od suštinske važnosti za zajedničko djelovanje u pravcu stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

Srđan Darmanović
Srđan Darmanović(Foto: gov.me)

Darmanović je kazao da su na sastanku razmotril brojne potencijale za snaženje sveukupne međudržavne saradnje, u domenima ekonomije, turizma, unutrašnjih poslova, kulture, nauke i jačanja ugovorno-pravne baze.

Kako je dodao, posebno je zadovoljan činjenicom što je ostvarena saradnja Univerziteta Crne Gore sa institucijama visokog obrazovanja iz Finske kroz evropske programe saradnje i razmjene Tempus i Erasmus Mundus.

“Saglasili smo se da je kvalitet međudržavnih odnosa vidljiv posebno u oblasti energetike, što potvrđuje i činjenica da je finska kompanija Fortum Corporation u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore prvorangirana na Javnom pozivu za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska Gora, na kome će se graditi solarne elektrane”, rekao je Darmanović.

On je rekao da su na sastanku konstatovali da će čarter avio linija Helsinki - Tivat, koja već bilježi umjereno, ali konstantno, povećanje broja posjeta finskih turista u Crnoj Gori, predstavljati dodatan impuls intenziviranju saradnje u domenu turizma.

Bonus video: