Ujedinjena će predložiti Sporazum o tehničkoj vladi: Lider opozicije na čelu MUP-a

Sporazumom o tehničkoj vladi, u koji su “Vijesti” imale uvid, predlaže se i napuštanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dok se ne postigne kompromis o formiranju tehničke vlade
8383 pregleda 36 komentar(a)
Bez tehničke vlade moguć bojkot izbora: Danilović, Foto: Zoran Đurić
Bez tehničke vlade moguć bojkot izbora: Danilović, Foto: Zoran Đurić

Ujedinjena Crna Gora ponudiće poslanicima opozicije sporazum kojim se, između ostalog, zahtijeva formiranje tehničke vlade do kraja oktobra, kao i posredovanje Evropske unije (EU) u razgovorima sa vladajućom koalicijom.

Sporazumom o tehničkoj vladi, u koji su “Vijesti” imale uvid, predlaže se i napuštanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, dok se ne postigne kompromis o formiranju tehničke vlade.

Funkcioner Ujedinjene Goran Danilović tražiće da iza sporazuma stane svih 39 poslanika opozicije. Poslanici opozicije i građanskog pokreta “Odupri se” potpisali su u martu Sporazum o budućnosti kojim se, između ostalog, zahtijeva formiranje Vlade građanskog jedinstva u kojoj bi po trećinu zauzimali predstavnici vlasti, opozicije i nezavisnih eksprerata.

“Svi opozicioni poslanici treba da potpišu i upute zahtjev Briselu za posredovanje u razgovorima sa vladajućom većinom, uz najavu da ćemo u suprotnom biti primorani na bojkot izbora. Opozicija treba da predloži politički sporazum po kojemu će krajem oktobra 2019. biti formirana tehnička vlada, vlada državnog/građanskog jedinstva”, navodi se u predlogu Sporazuma.

Potpisnici sporazuma iz opozicije i vlasti, kako se ističe, moraju se obavezati da će priznati rezultate izbora ukoliko Lex specialis bude poštovan do kraja.

Predlaže se i da Skupštinski odbori, stalna i privremena radna tijela, moraju biti podijeljena za predsjedavanje, proporcionalno odnosu broja poslanika parlamentarne većine i opozicije.

Ministar i predsjednik matičnog odbora moraju biti iz različitih političkih grupacija.

“Imajući u vidu potpisani Sporazum o budućnosti, parlamentarna opozicija ne smije, u traženju kompromisa, pristati na manje resora nego je njeno procentualno učešće u broju poslanika u parlamentu, odnosno, broju osvojenih glasova na minulim izborima. U okviru svoje kvote resora, mora, između ostalih imati ministre unutrašnjih poslova, prosvjete, zdravlja, poljoprivrede, saobraćaja... Opozicija se mora obavezati međusobnim dogovorom da će na ta mjesta kandidovati stranačke čelnike. Najznačajniji resor za izbornu utakmicu Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da preuzme jedan od lidera iz dvije najjače opozicione grupacije”, pojašnjava se u predlogu.

U predlogu Sporazuma se zahtijeva i da Vlada može predlagati “zakone u osjetljivim oblastima” samo uz dvotrećinsku većinu. Dvotrećinska podrška bila bi obavezna i prilikom eventualne prodaje državne imovine, njenom ustupanju na korištenje ili prodaji akcija u državnom vlasništvu.

“Lex specialisom moraju do detalja biti propisana prava i obaveze kontrolora po dubini državnih i lokalnih upravljačkih struktura, obezbjeđena njihova profesionalna operativnost i zakonska zaštita za vrijeme trajanja tehničke vlade i najmanje jednu godinu nakon održavanja izbora, odnosno konstituisanja nove većine. Kontrolorima moraju biti dostupna sva dokumenta, ugovori, odluke, dodijeljene socijalne pomoći, stimulansi i varijabile za zaposlene, privilegije, krediti, oglašavanja slobodnih radnih mjesta, ugovori kojim se angažuje ili angažovalo neko lice na određeno vrijeme, dokumentacija na osnovu koje je neko zasnovao radni odnos na neodređeno, svi sporazumi sa externim subjektima i donacije, a sve od vremena konstituisanja aktuelne Vlade”, ističe se u predlogu.

Pojašnjava se i da Sporazum mora da sadrži i smjernice na osnovu kojih će biti usvojen Izborni lex specialis, posebni zakon kojim će biti propisane pojedinosti i pravila, precizno određene norme zakona i propisa, kako bismo ravnopravno učestvovali u izbornoj trci.

Ističe se i da Lex specialis mora biti usvojen u Skupštini odmah nakon potpisivanja Sporazuma kao i da mora važiti na godinu.

Lex specialis bi, kako se ističe, bio jedan od osnovnih zakona kojima će se rukovoditi tehnička vlada.

Upozorava se da se tehničkoj vladi mora obezbijediti kontrola rada Uprave policije (UP), za koju više nije nadređen ministar unutrašnjih poslova.

“Lex specialisom se mora propisati da direktor UP ne može bez saglasnosti ministra angažovati posebne ili specijalne jedinice policije. Mora biti dužan i da jednom dnevno dostavi kompletnu informaciju o stanju bezbjednosti ministru i da na zahtjev ministra sprovede u djelo akciju koja se tiče pitanja ugrožavanja sigurnosti građana ili povrede biračkog prava od trenutka konstituisanja tehničke vlade do kraja mandata”, navode u Ujedinjenoj.

Nude dogovor o izboru VDT-a i Sudskog savjeta

U predlogu Sporazuma zahtijeva se i da dio dogovora o tehničkoj vladi bude i politički dogovor o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT), specijalnog državnog tužioca (SDT) i članova Sudskog savjeta.

“V.d. stanje u tim institucijama je neprihvatljivo u izbornoj godini i opoziciji bi nanijelo nemjerljivu štetu. Pored neophodnih izmjena seta izbornih zakona kojima se definišu pravila izbora i nadležnosti Državne izborne komisije (DIK), Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Savjeta RTCG i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koje treba da predloži skupštinski Odbor tek nakon što natjeramo većinu da prihvati Sporazum o tehničkoj vladi, lex specialis mora derogirati norme nekoliko zakona koji presudno utiču na izborni proces”, navodi se u predlogu.

Bonus video: