OCCRP TRAŽI DA VLADA ODUSTANE OD IZMJENA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA

"Đukanović tri decenije na čelu CG, država ozloglašena zbog korupcije i organizovanog kriminala"

"Nema izgovora za ovakav zakon. On je nedemokratski", kazao je Dru Saliven, urednik i suosnivač OCCRP-a
17083 pregleda 24 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Milo Đukanović je već tri decenije na čelu Crne Gore i država je, nažalost, širom svijeta ozloglašena zbog korupcije i organizovanog kriminala, poručili su danas iz Regionalne mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz OCCRP su poručili da Vlada Crne Gore treba da odustane od predloženih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje bi omogućile funkcionerima da sakriju informacije koje bez sumnje treba da budu dostupne novinarima i javnosti.

OCCRP je dodao i da bi zakonom političkim partijama bilo dozvoljeno da odbiju zahtjeve za pristup informacijama o njihovim finansijama i drugim aktivnostima. 

"Između ostalih ograničenja, predložene izmjene bi takođe omogućile institucijama da odluče da li da objavljuju informacije. Na primjer, zahtjevi mogu biti odbijeni jer su "nerazumni", iako ne postoje adekvatni kriterijumi za razmatranje tih zahtjeva. Funkcioneri takođe mogu da odbiju da objave informacije ukoliko smatraju da je neko podnio "previše" zahtjeva za pristup informacijama", poručili su iz OCCRP.

"Nema izgovora za ovakav zakon. On je nedemokratski", kazao je Dru Saliven, urednik i suosnivač OCCRP-a.

OCCRP je naveo da bi ovakva ograničenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama samo dodatno narušila imidž Crne Gore.

"Predloženi zakon bi stvorio nepremostive barijere za novinare koji nastoje da otkriju koruptivne i kriminalne radnje. Na taj način, zakon bi doveo do podrivanja napora za povećanje transparentnosti i suzbijanje kriminala i korupcije – što su preduslovi ukoliko država želi da postane članica Evropske unije", kazali su iz OCCRP.

"Ove izmjene su još jedan dokaz da predsjednik Đukanović i njegovi bliski saradnici namjeravaju da očuvaju svoj režim. Ukoliko se usvoje ove izmjene, novinari neće moći da obavljaju svoj posao, i spriječiće da se država razvije u demokratiju kakvu narod Crne Gore zaslužuje", kazao je Saliven.

Preporučujemo za Vas