Medojević: Stanković i Katnić javno manifestuju postojeće stanje puzajućeg državnog udara

Medojević je kazao da će zajedno sa kolegama Andrijom Mandićem i Predragom Bulatovićem učestvovati u radu sjednice Odbora za odbranu i bezbjednost, koja je zakazana za petak, i zatražiti da se Odbor izjasni o pismu Stankovića kojim obavještava to skupštinsko tijelo da nije nadležno za kontrolu rada tužilaštva i odbija da učestvuje u kontrolnom saslušanju
5181 pregleda 8 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) zatražiće od Odbora za odbranu i bezbjednost da se izjasni o pismu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića kojim obavještava to skupštinsko tijelo da nije nadležno za kontrolu rada tužilaštva i odbija da učestvuje u kontrolnom saslušanju.

Član Odbora za odbranu i bezbjednost Nebojša Medojević rekao je da se, imajući u vidu da je to parlamentarno tijelo nadležno za kontrolu i nadzor u toj oblasti, ponašanje Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića ne može drugačije okarakterisati nego kao pokušaj vanustavnog djelovanja.

Kako je naveo, njihovo ponašanje ne može se drugačije okarakterisati nego kao ugrožavanje ustavnog poretka i zvanični stav tužilaštva da je izvan i iznad Ustava i zakona.

Medojević je kazao da će zajedno sa kolegama Andrijom Mandićem i Predragom Bulatovićem učestvovati u radu sjednice Odbora za odbranu i bezbjednost, koja je zakazana za petak, i zatražiti da se Odbor izjasni o pismu Stankovića kojim obavještava to skupštinsko tijelo da nije nadležno za kontrolu rada tužilaštva i odbija da učestvuje u kontrolnom saslušanju.

Milivoje Katnić, Ivica Stanković
Katnić i Stanković(Foto: Zoran Đurić)

“Odbijanjem učestvovanja u radu Odbora za bezbjednost, Stanković i Katnić javno manifestuju postojeće stanje puzajućeg državnog udara, gdje tužilštvo odbija i odbacuje bilo kakav vid kontrole i odgovornosti za nagomilane propuste, nezakonito djelovanje, masovno kršenje ljudskih prava i očigledno široko raširenu korupciju u tužilaštvu”, rekao je Medojević.

On je kazao da je ponašanje i djelovanje Stankovića i Katnića ozbiljna opasnost po ustavni poredak, ljudska prava i slobode i demokratiju i vodi ka destabilizaciji i urušavanju pravnog poretka.

Medojević je naglasio da Odbor za bezbjednost ima ustavnu i zakonsku nadležnost da kroz kontrolna saslušanja i individualne inicijative pristupi svim klasifikovanim dokumentima i ostvari uvid u rad svih organa čije djelovanje ima dodira sa pitanjima od značaja za odbranu i bezbjednost zemlje.

On je dodao da je Odbor do sada raspravljao više puta o konkretnim slučajevima, dok je istraga bila u toku.

“Afere “Balkanski ratnik” , “Listing”, “Snimak”, “Limenka”, Telekom”, “Crveni orkestar” , šverc cigareta, oružja samo su neke o kojima je raspravljao Odbor i gdje su dolazili predstavnici tužilaštva”, naveo je Medojević.

On je dodao da je kontrola i nadzor primjene mjera tajnog nadzora u isključivoj nadležnosti Odbora za bezbjednost, što, kako je naveo, Stankovic i Katnić ignorišu i odbacuju.

“Shvatanje Stankovića i Katnića da je tužilaštvo nedodirljivo i da ne polaže račune za rad parlamentu, te da su odgovorni samo Milu i Acu Đukanovicu, je veoma opasno i mora biti oštro osuđeno od svih parlamentarnih stranaka i javnosti”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, nastavak takve prakse znači nestanak bilo kakve kontrole i odgovornosti i vodi zemlju u diktaturu i haos.

Bonus video: