Pompeo u Podgorici i Ohridu i o Kosovu i ulozi Rusije u regionu

U razgovoru sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, Pompeo će, kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje
3354 pregleda 2 komentar(a)
Pompeo, Foto: Yuri Gripas/Reuters
Pompeo, Foto: Yuri Gripas/Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo koji će u sklopu evropske turneje 4. oktobra posjetiti Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju nagalasiće u obje zemlje podršku SAD rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova.

Prema najavama iz Stejt departmenta, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biće i destabilizirajuća uloga Rusije u regionu.

Očito je da su SAD angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je grčko-sjevernomakedonski Sporazum iz Prespe pokazao da je riješeno nešto za šta su mnogi mislili da neće nikada biti, prenijeli su makedonski mediji.

SAD su "veoma angažovane i fokusirane" na Zapadni Balkan koji je "strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru" što pokazuje odluka državnog sekretara da Metjua Palmera postavi za svog specijalnog predstavnika za Balkan, navodi se u Vašingtonu.

U razgovoru sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, Pompeo će, kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje.

Pompeo
Pompeo(Foto: YANA PASKOVA/Reuters)

Tokom prve zvanične posjete jednog državnog sekretara SAD Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006, Pompeo će takođe naglasti otvorenost NATO za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donijela svojim geografskim položajem.

U razgovorima s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Zoranom Zaevom, potpredsjednikom vlade Bujarom Osmanijem i ministrima spoljnih poslova i odbrane Nikolom Dimitrovom i Radmilom Sekerinskom u Ohridu Pompeo ćče, kako je prenijela agencija IA, još jednom naglasiti da je Sporazum iz Prespe izuzetan i hrabar korak za stabilizaciju i prosperitet regiona i za pristupanje NATO i EU.

Razgovori će, kako se navodi, biti fokusirani na sigurnost, kao i na mogućnosti ekonomskog razvoja zemlje. Postizanjem Prespanskog sporazuma i članstvom u NATO, priliv direktnih stranih ulaganja u Sjevernu Makedoniju u 2018. godini dostigao je 738 miliona dolara, što je rekord za zemlju.

Kako je prenijela MIA, Stejt department je potvrdio i da će jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biti destabilizirajuća uloga Rusije u regionu. Moskva je pokušala državni udar u Crnoj Gori prije dvije godine i potkopavala potpisivanje Ugovora iz Prespe, navodi se.

"Vidimo učinke ruskih zlonamernih aktivnosti u regionu i to je zabrinjavajuće pitanje. Mnogo smo puta ponavljali da suverene i nezavisne zemlje i njihovi narodi odlučuju o svojoj budućnosti i kuda žele ići, o svojoj odluci da zatraže članstvo u NATO", naveo je američki zvaničnik.

Pompeo će prije Crne Gore posetiti Italiju i Vatikan a evropsku turneju će završiti posjetom Grčkoj.

Bonus video: