PANEL "NATO NAKON 70 GODINA - BUDUĆNOST ALIJANSE"

Bošković: Crna Gora posvećena održavanju mira i stabilnosti

Navodi se da je, tokom učešća na Forumu, Bošković sa sagovornicima razmijenio mišljenje o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i prednostima članstva u najmoćnijoj vojno-političkoj alijansi
891 pregleda 1 komentar(a)
Sa Foruma u Varšavi, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa Foruma u Varšavi, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je posvećena održavanju mira i stabilnosti evropskog kontinenta i međunarodne zajednice, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na Bezbjednosnom forumu u Varšavi.

Bošković je, govoreći na panelu “NATO nakon 70 godina – Budućnost Alijanse”, istakao značaj ovogodišnjeg foruma, imajući u vidu da se obilježava 70 godina od osnivanja NATO-a, 20 godina od članstva Poljske u savezu i dvije godine od kada je Crna Gora dio Alijanse.

„Ministar je naglasio da samo jačanjem međusobnog povjerenja saveznica, spremnošću na saradnju i pružanjem uzajamne podrške, možemo aktivno doprinijeti očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da je, tokom učešća na Forumu, Bošković sa sagovornicima razmijenio mišljenje o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i prednostima članstva u najmoćnijoj vojno-političkoj alijansi.

On je istakao da zemlje članice u kontinuitetu treba da unaprjeđuju svoje odbrambene kapacitete, kao i da intentenziviraju saradnju, kako bi se na taj način dao doprinos ukupnim kapacitetima NATO.

„Naglasio je da zemlje članice, ali i partneri, treba da, u granicama svojih mogućnosti, doprinose očuvanju mira na globalnom nivou i pokažu spremnost za učešće u bezbednosnim inicijativama, u okvirima regionalnih i međunarodnih formata“, kaže se u saopštenju.

Bošković je poručio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i nastaviti da pruža punu podršku i pomoć u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

„Takođe, ponovio je da su modernizacija kapaciteta Vojske Crne Gore i povećanje budžeta za odbranu prioriteti Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju.

Na šestom bezbjednosnom forumu u Varšavi, koji je okupio veliki broj državnika, univerzitetskih profesora, diplomata i pripadnika nevladinog sektora, razmatrane su brojne teme, među kojima su se istakle diskusije u pogledu borbe protiv terorizma, sajber odbrane, hibridnih prijetnji i migracija.

Bošković se tokom foruma sastao se sa generalnim sekretarom OEBS-a, Tomasom Gremingerom.

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja između Crne Gore i OEBS-a i njegovim strukturama na visokom nivou, što je i potvrđeno nedavnom posjetom Gremingera Poogorici.

Bošković je kazao da je zadovoljan uspješnom saradnjom u političko-vojnoj dimenziji OEBS-a, posebno u oblasti kontrole naoružanja, i predstavio ključne reforme i prioritete u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i strateške ciljeve Crne Gore na tom planu.

„Zahvalio se zemljama učesnicama OEBS-a koje su doprinijele uspješnoj realizaciji uništenja viškova naoružanja i municije u okviru Programa MONDEM, i izrazio očekivanje za nastavak saradnje u oblasti jačanja nacionalnih kapaciteta u tom domenu“, kaže se u saopštenju.

Bošković je ponovio punu podršku slovačkim prioritetima tokom ovogodišnjeg predsjedavanja OEBS-om, kao i daljem radu u kompleksom međunarodnom ambijentu koji, kako je naveo, karakterišu sve složeniji odnosi među učesnicama OEBS-a.

Greminger je pozdravio do sada sprovedene reforme, i naglasio dobru i kontinuiranu saradnju i komunikaciju između OEBS-a i Crne Gore.

„Zahvalio se na doprinosu naše zemlje u jačanju transparentnosti, bezbjednosti i povjerenja u OEBS regionu, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova. Istakao je da ovaj vid partnerstva između OEBS-a i zemlje učesnice može služiti kao dobar primjer ostalim zemljama, posebno kada je riječ o državama Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Greminger je zaključio da dosadašnju uspješnu saradnju treba dalje unaprjeđivati, i najavio spremnost OEBS-a da pruži podršku u rješavanju aktuelnih i konkretnih izazova na osnovu potreba Crne Gore.

Preporučujemo za Vas