Gvozdenović ponovo odložio glasanje: Ne postoji adekvatan ambijent

Konjević je kazao da ga niko nije konsultovao prilikom pisanja predloga. On je kazao da su u predloge uvršetni neki njegovi raniji zahtjevi, ali da je dokumenta dobio sat prije sjednice
2774 pregleda 2 komentar(a)
Sa Odbora, Foto: Boris Pejović
Sa Odbora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2019. 18:57h

Predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović ponovo je odložio glasanje o pravilima rada i organizacionoj strukturi pododbora, navodeći da "ne postoji adekvatan ambijent za to".

Gvozdenović je odložio glasanje nakon što je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio da neće glasati za odluku o organizacionoj strukturi i načinu rada jer u njoj nije precizno definisano pitanje kvoruma i donošenja odluka.

Gvozdenović danas na sjednici
Gvozdenović danas na sjednici(Foto: Boris Pejović)

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da pojedinci ponovo pokušavaju da opstruiraju rad Odbora, aludirajući na Konjevićevu odluku da glasa protiv predloga.

"Oni koji bi za ministarsko mjesto odmah prestali sa opstrukcijama. Nije samo jedan, radi se o udruženom djelovanju", kazao je Koprivica.

Navodeći da neće reagovati na političke ocjene Demokrata, Konjević je kazao da ga niko nije konsultovao prilikom pisanja predloga. On je kazao da su u predloge uvršetni neki njegovi raniji zahtjevi, ali da je dokumenta dobio sat prije sjednice.

"Ne znam sa kim ste se dogovarali, jer sa mnom niste. Znam kako je ovo dogovarno. Onaj ko je to radio danas me je zvao", kazao je Konjević, na šta mu je Koprivica odgovorio da "insinuira bez dokaza".

Milica Kovačevič iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji je Odboru predložio odluke, kazala je da su u njih uvrštene primjedbe svih članica Odbora. Ona je kazala da je ta NVO htjela da pomogne radu odbora kako bi se to skupštinsko tijelo "pomjerilo sa mrtve tačke".

"Predlog nije idealan ali je rezultat kompromisa. Malo nam je vremena ostalo za rad jer već smo praktično ušli u izbornu godinu", kazala je Kovačević.

Sa sjednice
Sa sjednice(Foto: Boris Pejović)

Predlozima odluka je, između ostalog, predviđeno da se Radne grupe preimenjuju u Radne odbore kao i da se obavežu da prve nacrte zakona dostave do 15. oktobra. Predviđeno je i da, kao i do sada, funkcinoše sedam radnih odbora koji bi Odboru pripremili konačne verzije izmjena zakona ali i model na koji će oni biti sprovedeni. Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović (DPS) kazala je da su pravila u radu Odbora postojala i ranije, navodeći da treba preći sa formalnosti na suštinske rasprave.

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović tražio je da se prvi nacrti radnih dokumenata donesu do 15. oktobra.

"Šta smeta da do 15. oktobra sve radne grupe dostave prve nacrti radnih dokumenata na kojima rade? Ovaj datum nije tek tako izabran, smatram da ne postoje nikakve prepreke da se to ispoštuje", kazao je Rudović, na šta je Gvozdenović kazao da je za DPS taj rok prihvatljiv.

Bonus video: