Fenet: U kontinuitetu raditi na podizanju nivoa vladavine prava

Direktorica Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove razgovarala sa članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva
572 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Direktorica Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Elsa Fenet pozdravila je dosadašnji rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, naglasivši da je, pored poboljšanja izbornog ambijenta, potrebno u kontinuitetu raditi na podizanju nivoa vladavine prava u Crnoj Gori, prvenstveno u oblasti pravosuđa, sprječavanja korupcije, kao i oblasti slobode medija.

Fenet je razgovarala sa članovima Odbora o dosadašnjim učincima i sprovedenim aktivnostima tog skupštinskog tijela.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, obilježio razgovor o ključnim pitanjima u vezi sa aktuelnim procesom izborne reforme u Crnoj Gori, a radi iznalaženja zajedničkih rješenja koji imaju za cilj poboljšanje sveukupnog ambijenta u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi.

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović je na sastanku, kojem je prisustvovao i Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, predstavio dosadašnji rad Odbora i Sekretarijata, posebno ističući značaj novina koje su urađene u ovom periodu.

Naveo je, kako je saopšteno iz Skupštine, da je po prvi put formiran ovaj Odbor i Sekretarijat Odbora, urađen poseban informacioni sistem i da su javno izabrani članovi Akademske zajednice i NVO sektora kao i ozbiljne aktivnosti koje je uradio istraživački centar. Naglasio je, dodaje se, i ozbiljan progres koji je ostvaren u dijelu pripreme nacrta zakona kao i dostavljanja određenih rješenja od strane opozicije.

Poslanici parlamentarne većine, ali i opozicije su, navode iz Skupštine, iznijeli svoje ocjene i stavove u pogledu političkih okolnosti koje utiču na funkcionisanje Odbora, saglasivši se da je prisutnost i pomoć međunarodne zajednice od neprocjenjive važnosti, kako bi se došlo do onih rješenja koja će biti prihvatljiva za sve političke subjekte u Crnoj Gori.

Gvozdenović je na kraju sastanka posebno uputio zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori na konstruktivnoj saradnji.

Bonus video: