Dio "građana" ponudiće DF-u dva kandidata

URA, Demokrate i SNP bi danas mogli predstaviti čelnicima Fronta imena potencijalnih nestranačkih kandidata
261 pregleda 98 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2018. 06:37h

Dio tzv. građanske opozicije ponudiće Demokratskom frontu (DF) dva nestranačka kandidata za predsjednika Crne Gore nakon što su iz tog političkog saveza saopštili da Andrija Jovićević odustaje od kandidature, saznaju “Vijesti”.

Iz DF-a su juče saopštili da je Jovićevićem dogovoreno da odustane od kandidature zbog “istorijske važnosti objedinjavanja opozicije oko jedne nestranačke ličnosti”.

“Na ovaj način smo još jednom demonstrirali odgovornost koju danas takođe treba da pokažu svi relevantni opozicioni subjekti, i da lične i partijske interese podrede većini građana Crne Gore koji traže smjenu vlasti, a nastupajući predsjednički izbori predstavljaju pravu priliku za to”, saopštili su iz DF-a.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pozdravio je Jovićevićevu odluku, navodeći da je ona došla kasno i da nije siguran da se u ovom trenutku može učiniti nešto konstruktivno. On je kazao da je tim kašnjenjem cjelokupno društvo dovedeno u nezavidnu situaciju, ali da ipak ima prostora za dogovor opozicije oko zajedničkog kandidata.

“Ukoliko bude nešto zavisilo od nas mi ćemo se ponašati vrlo konstruktivno, vrlo odgovorno prema građanima, ponudićemo kandidate koji su nestranački”, rekao je Abazović, navodeći da Front sada nema pravo da uslovljava ostatak opozicije.

“Igrati po direktivama DF-a ili bilo kojeg drugog političkog subjekta, za koji nismo sigurni da iskreno želi dogovor zaista mislim da je neprimjereno i neodgovorno prema građanima. Ukoliko žele da u ovih tri-četri dana dođemo do nekog zajedničkog rješenja, čuo sam da su i druge kolege ostavile mogućnost bez obzira na kandidaturu da su spremni da urade neke poteze, mi nećemo biti prepreka tome. Ako žele da ponovo nameću kandidate koji su imaginarni ili koji su stvarni ali nijesu nestranački, nego politički obojeni, nema stvarno razloga da u tome dalje ucestvujemo”, rekao je Abazović.

Prema informacijama “Vijesti”, URA, Demokrate i Socijalistička narodna partija (SNP) bi već danas mogli predstaviti potencijalne kandidate Frontu.

Iz DF-a su kazali da seopozicija ne nalazi u vremenskom škripcu, jer ni Demokratska partija socijalista (DPS) još nije izašala sa svojim predsjedničkim kandidatom i, kako navode, očekuje reakciju opozicije.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je za “Vijesti” da ta partija ostaje pri stavu da je jedinstveni predsjednički kandidat parlamentarne opozicije “nasušna potreba Crne Gore”, navodeći da svaki politički subjekt u opoziciji ima obavezu da uskostranačke interese podredi opštem interesu cjelokupnog društva.

“Demokrate smatraju da je dobro što su oba kandidata bila svjesna činjenice da svojim odustajanjem otvaraju prostor za međuopozicioni dogovor, koji je zastao u jednom trenutku zbog tvrdoglavog zastupanja jednog ili drugog personalnog rješenja”, naveo je Bogdanović.

On je dodao da niko iz parlamentarne opozicije ne smije da svojim postupcima, aktuelnim i eventualno novim kandidaturama koči i blokira dogovor.

Iz Fronta su naveli da je javnosti poznato da oni nisu predlagali stranačkog kandidata, i da su još od marta 2017. godine ostatku opozicije predložili kandidovanje nestranačke ličnosti koja može objediniti sve opozicione strukture.

“Iako smo najjači opozicioni politički faktor, sličnu širinu smo pokazali i kada smo nakon održanih parlamentarnih izbora 2016. obećali manjinsku podršku vladi koju bi formirale manjinske partije sa ostatkom opozicije”, tvrde iz DF-a.

DF i Demokrate traže da ostale partije povuku svoje kandidate

DF i Demokrate su pozvali druge opozicione partije, koje su već predložile kandidate, da ih povuku.

“Povlačenje kandidature od strane Alekse Bečića, Milke Tadić Mijović i Andrije Jovićevića, stvaraju obavezu svim opozicionimsubjektima, koji su istakli svoje kandidate da ih povuku, sjednu za sto i utvrde jedinstvenog predsjedničkog kandidata opozicije. Najveći politički subjekti su povukli svoje kandidate, red je da to učine i svi ostali, jer su se kandidati povukli da bi se opozicija objedinila, a ne razjedinila na manje ili veće blokove”, kazao je Bogdanović “Vijestima”.

Iz DF-a su pozvali opozicione kolege koji su najavili kandidature, da odustanu “od tog gubitničkog nauma”. SDP je kandidovao Draginju Vuksanović, a Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića.

Bonus video: