Ne pomažu ni Đukanović ni Brajović, samo međunarodna zajednica

Da li će inicirati parlamentarni dijalog s obzirom na trenutnu političku situaciju - činjenicu da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ne radi u punom kapacitetu i da postoji problem oko dvotrećinske većine u Skupštini, nijesu odgovorili ni iz Đukanovićevog, ni iz Brajovićevog kabineta
10221 pregleda 9 komentar(a)
Bez odgovora da li će pokrenuti dijalog: Milo Đukanović i Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Bez odgovora da li će pokrenuti dijalog: Milo Đukanović i Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović

Crna Gora se našla u političkom ćorsokaku iz koga se može izaći samo dijalogom svih strana, ali je teško očekivati da ga iniciraju predsjednik države Milo Đukanović ili prvi čovjek Skupštine Ivan Brajović, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Da li će inicirati parlamentarni dijalog s obzirom na trenutnu političku situaciju - činjenicu da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ne radi u punom kapacitetu i da postoji problem oko dvotrećinske većine u Skupštini, nijesu odgovorili ni iz Đukanovićevog, ni iz Brajovićevog kabineta.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva
Ne rade u punom kapacitetu: Sa sjednice Odbora za izborno zakonodavstvo(Foto: Boris Pejović)

Zbog problema dvotrećinske većine u parlamentu, ne mogu se izabrati četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Nedostatak političke podrške u parlamentu je uglavnom i razlog zašto se niko nije prijavio na konkurs za izbor vrhovnog državnog tužioca.

U Državnom tužilaštvu je od 7. oktobra, kada vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću istekne mandat, v.d. stanje, s obzirom na to da nije uspio konkurs za izbor njegovog nasljednika.

Predstavnici Demokratskog fronta su suspendovali rad u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, nakon što je Skupština u avgustu imenovala dva poslanika Demokratske Crne Gore za članove tog radnog tijela.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić ocijenio je da se država našla u ćorsokaku iz koga se može izaći samo dijalogom svih strana, bez opterećenja javnosti, uz prisustvo međunarodne zajednice: “Izborne reforme su već postale predmet političkih prepucavanja, a na red su već došla imenovanja u pravosuđu iz kojih se jedino može doći kroz iskreni dijalog”.

Boris Raonić
Raonić(Foto: Boris Pejović)

On je ocijenio da je u ovom trenutku najteže naći instituciju od autoriteta koja može da inicira dijalog.

“Najlogičnije bi bilo da to bude parlament, ali su odnosi među partijama došli u fazu u kojoj se proces može samo započeti uz pomoć međunarodne zajednice”, istakao je Raonić.

Poslanica Demokratskog fronta i članica Odbora za za sveobuhvatnu izbornog i drugog zakonodavstva, Branka Bošnjak, ocijenila je da je prvi čovjek države, personalno, posljednja adresa za bilo kakav dogovor.

“S obzirom na to ko se nalazi na čelu države i imajući u vidu demokratski kapacitet te persone, teško da on može da okupi sve činioce na konsezus i dogovor, jer je prepoznat kao neko ko decenijama vlada isključivo na podjelama, tako da ovo stanje njemu savršeno odgovara”, kazala je Bošnjak.

Branka Bošnjak
Bošnjak(Foto: Luka Zeković)

Ona je istakla da je Đukanović “glavni krivac što je urušen krhki dijalog koji je bio uspostavljen između svih činilaca koji nijesu bili u bojkotu Skupštine”, jer je naložio da se poslanik DF-a Nebojša Medojević uhapsi u pola noći, bez skidanja imuniteta.

Bošnjak je ocijenila da bi Brajović (SD), institucionalno gledano, mogao da ima kapacitet da pokrene dijalog, ali je teško očekivati da to može uraditi “bez aminovanja dominantnog vladajućeg partnera, s obzirom na to da je on predstavnik partije koja ima samo dva poslanika”.

“Ono što je očigledno, je da se pokušava sa svih strana napraviti distanca od najjačeg opozicionog subjekta, a to je nemoguće, jer su brojke neumoljive. Ma koliko nekome bili poželjni ili ne, DF ima 17 poslanika, što je skoro pola opozicionih poslanika u Skupštini i to je fakat. Što prije to shvate, prije će i doći do dogovora”, ocijenila je Bošnjak.

Poslanik Demokrata i član Odbora za sveobuhvatnu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica, ocijenio je da se iz dosadašnjeg pristupa čelnika države nedvosmisleno može zaključiti da će oni inicirati dijalog samo ako žele da ‘pobjegnu’ od sveobuhvatne reforme: “Kad god su oni inicirali dijalog, opozicija je izgubila. Sjetite se Vlade izbornog povjerenja i trikova zahvaljujući kojima nije došlo do izgradnje djelotvornih mehanizama za sprečavanje izborne krađe”.

Momo Koprivica
Koprivica(Foto: Boris Pejović)

Poslanik Demokrata ocjenjuje da su tada, zahvaljujući njihovim inicijativama, pažnju okupirale stvari koje nijesu suštinski mijenjale ambijent za izbore.

“Po strani su tako, na štetu opozicije, ostali providni glasački listići, glasanje flomasterima i geometrijskim oblicima, fantomi u biračkom spisku, crni fondovi, kupovine ličnih dokumenata, široke mogućnosti za partijsko zapošljavanje i politička socijalna davanja, kao i zarobljene institucije počev od Agencije za sprečavanje korupcije”, kazao je Koprivica.

On je naglasio da reforma ne počiva na dogovorima, već na stručnom pristupu rješavanju problema.

Bonus video: