Stanković prošao kroz iglene uši

Tužilački savjet tijesnom većinom imenovao v.d. vrhovnog državnog tužioca, najavljeno raspisivanje oglasa za njegovog nasljednika
14693 pregleda 37 komentar(a)
Obećao istragu u Tužilaštvu: Stanković, Foto: Savo Prelević
Obećao istragu u Tužilaštvu: Stanković, Foto: Savo Prelević

Tužilački savjet je na jučerašnjoj sjednici tijesnom većinom izabrao Ivicu Stankovića za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) i najavio raspisivanje novog oglasa za izbor njegovog nasljednika. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Savjeta za Stankovića je glasalo šest od ukupno 11 članova, četvoro je bilo protiv dok Stanković nije glasao. Protiv predloga da Stanković ostane na čelu Vrhovnog tužilaštva glasali su članovi Savjeta iz reda pravnika Aneta Spaić, Ranka Čarapić i Milan Filipović, kao i predstavnica Ministarstva pravde Nataša Radonjić. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” dio članova tražio je da se ponovo raspiše javni oglas kako bi se “skinula hipoteka sa oslabljenog tužilaštva”. Stankovića su podržali tužioci Sonja Bošković, Veljko Rutović, Ljubinka Bašović, Hasan Lukač i Duško Milanović, dok je Velimir Rakočević dao uslovnu podršku. Rakočević je novinarima nakon sjednice kazao da je dao rok od tri mjeseca da se ispitaju sve optužbe koje je iznio odbjegli biznismen Duško Knežević.

“Prije samog glasanja sam tražio da se ta podrška uslovi. Dao sam rok od tri mjeseca da bi se istraga sveobuhvatno i efikasno okončala i da bi se sve sumnje izbjegle o eventulanoj involviranosti bilo kog od tužilaca. Ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ja ću lično za tri mjeseca tražiti razrješenje VDT-a”, kazao je Rakočević. Iako mu je mandat istekao 7. oktobra, Stanković je imenovan za vršioca dužnosti VDT-a nakon što se niko nije javio na oglas za njegovog nasljednika koji je Tužilački savjet raspisao 7. avgusta. Zakonom o državnom tužilaštvu nije određen rok do kojeg bi moglo trajati v.d. stanje, zbog čega bi Stanković praktično mogao ostati na funkciji do 2021. godine kada stiče pravo na penziju. On bi mogao biti razriješen i prije tog roka ukoliko se u parlamentu obezbijedi dvotrećinska podrška za njegovog nasljednika.

Komentarišući odluku Savjeta, Stanković je kazao da je nesmetano funkcionisanje državnotužilačke organizacije važnije je od svega. “Tužilački savjet je još jednom pokazao da je njegov osnovni zadatak obezbjeđivanje samostalnog funkcionisanja Državnog tužilaštva. Tužilaštva koje će i u narednom periodu nastaviti sa dosljednom borbom protiv svih vidova kriminala i korupcije. I zato svim učiniocima krivičnih djela, ko god oni bili i gdje god pokušali da se sakriju, poručujem da će ih stići ruka pravde, prije ili kasnije”, navodi se u izjavi Stankovića.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CGS) Boris Marić smatra da je Tužilački savjet za vršioca dužnosti trebalo da izabere nekoga od tužilaca kako bi rasteretli tužilačku organizaciju. Time bi, smatra on, omogućili da se sa smanjenim pritiskom javnosti sprovede istraga o navodnoj korupciji u tužilaštvu.

Boris Marić
Tužilaštvo odlučilo da štiti sebe: Marić(Foto: Savo Prelević)

“Indikativno je da je samo Stanković bio zainteresovani kandidat. Ovo ukazuje da se tužilačka organizacija opredijelila da primarno štiti sebe u odnosu na “drugu stranu”. Mogli bismo izvući zaključak da bi imenovanje nekog drugog tužioca za v.d. bilo doživljeno kao neki vid kapitulacije, što je loš ugao gledanja”, kazao je Marić.

Odluka Tužilačkog savjeta uslijedila je usred afere “Kurir”, nazvane po sekretaru Vrhovnog tužilaštva Nenadu Vujoševiću, preko koga je Duško Knežević, kako sam tvrdi, slao novac Stankoviću da bi opstruirao istrage koje se vode protiv njega. Knežević tvrdi da je u posljednje tri godine dao između 700 i 800 hiljada eura Stankoviću da ne progoni određene inostrane klijente Atlas banke koji su koristili njen e-commerce servis. Stanković je demantovao te optužbe i pozvao nadležne da ih ispitaju, dok je specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić kazao da nema ni “udaljenih sumnji” da je VDT korumpiran.

Iz većine opozicionih partija ocijenili su da će Stankovićevim izborom biti dodatno urušeno povjerenje u tužilaštvo. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović smatra da se javna sumnja u korumpiranost sada odnosi i na Tužilački savjet.

“Čak ni skandal zbog nepreduzimanja ni najosnovnijih tužilačkih radnji u slučaju kada najbliži saradnik u snimljenom razgovoru potvrđuje da je VDT-u nosio novac kojim ga je korumpirao Duško Knežević, nije za to otuđeno tijelo bio dovoljan dokaz da Stankovića eliminiše kao kandidata za vršioca dužnosti. Zemlja u kojoj se poslanici osuđuju na pet godina zatvora na osnovu tvrdnje kriminalca da mu je neki Edi nešto rekao i ne zaslužuje bolje. Poslušnici režima su se toliko ušuškali u jaslicama koje im je uredio Milo Đukanović, da su im senzori za odgovornost potpuno otupjeli”, tvrdi Radunović.

U Demokratskoj Crnoj Goori upozorili su da je problematično što je tužilaštvo u v.d. stanju umjesto da se bira novi vrhovni tužilac. Iz stranke Alekse Bečića smatraju da vladajuća koalicija ne želi promjene u Tužilaštvu jer bi se ono time otrglo kontroli.

“To što se pored desetina neriješenih i neprocesuiranih afera za samo 12 mjeseci produžava mandat nekome ko nije postigao ama baš nikakve rezultate govori koliku bi paniku u redovima vlasti mogao izazvati potencijalni dolazak na mjesto VDT-a nekoga ko bi obavljao svoj posao”, navode Demokrate.

Dok su u Ujedinjenoj Crnoj Gori istakli da je tužilaštvo ostalo politčki zarobljeno, potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić smatra da je Tužilački savjet pokazao potpunu neodgovornost u vršenju svoje ustavne funkcije. Adžić je kazao da je odluka Savjeta “otvoreni pucanj u pravdu i evropski put Crne Gore”. “Imam utisak čak i da se Svetozar Marović danas pojavio kao kandidat i zahtijeva podršku, ovakav većinski partijski Tužilački savjet bi se pravio slijep i bespogovorno mu je pružio”, tvrdi Adžić.

Konjević traži ostavku VDT-a

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je Stankovića da podnese ostavku i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj.

“Stankoviću bi nakon svega, ukoliko želi da zadrži profesionalni ugled koji nesumnjivo ima u dugoj sudijskoj karijeri, bilo najbolje da podnese ostavku nakon izbora i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj“, kazao je Konjević i istakao da je Tužilački savjet preuzeo odgovornost za duboko narušeno povjerenje građana u Tužilaštvo.

“Umjesto da obezbijede nezavisnu i profesionalnu istragu i omoguće da se ukloni sumnja sa institucije, a da Stankoviću omoguće da dokaže da iznesene javne optužbe koje su došle iz same institucije nijesu istina, Tužilački savjet se ponaša kao da je stanje potpuno normalno. Čudi da ugledni pravnici, dekani, tužioci ne razumiju da ne možete biti na tako odgovornoj funkciji, a istovremeno biti pod teretom ovakvih javnih optužbi“, rekao je Konjević.

Obećali istragu korupcije u tužilaštvu

Stanković je kazao da su pokušaji njegove diskreditacije intenzivirani pred donošenje odluke Tužilačkog savjeta. On je istakao da je odluka Savjeta pokazala da odluke o Državnom tužilaštvu neće donositi lica sa potjernice.

“Pokušaji diskreditacije, prijetnji, podvala nijesu dali razultate, jer je svima od samog početka bilo jasno šta je cilj takvih manipulacija. Državno tužilastvo odlučno je da se i u aktuelnom predmetu, u koji je umiješan bivši sekretar, u najkraćem roku utvrdi puna istina. Pokazaćemo da smo spremni da se brzo i efikasno izborimo sa svim vidovima kriminala, pogotovo sa njegovim ograncima u našim redovima. Samo na taj način uspjećemo da vratimo poljuljano povjerenje građana”, navodi se u Stankovićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Bonus video: