PREDSJEDNIK DEMOKRATA RAZGOVARAO SA AMBASADOROM ČEŠKE

Bečić - Urban: Cilj Demokrata je stvaranje uslova za prve slobodne izbore u istoriji Crne Gore

U saopštenju se dodaje da je Bečić istakao da je "usvajanje Briselskog plana Demokrata bilo neophodna pretpostavka za otpočinjanje suštinskog rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva kako bi u Crnoj Gori prvi put u tri decenije višestranačja bili organizovani slobodni izbori"
857 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Demokrate
Sa sastanka, Foto: Demokrate

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić razgovarao je danas u sjedištu Demokratske Crne Gore u Podgorici sa ambasadorom Češke Republike u Crnoj Gori, Karelom Urbanom, saopštile su Demokrate.

"Pored gospode Bečića i Urbana, sastanku su prisustvovali zamjenica ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori gospođa Jana Kalman, generalni sekretar Demokratske Crne Gore, gospodin Boris Bogdanović i predsjednik Crnogorske, gospodin Vladimir Pavićević. Predsjednik Demokrata, gospodin Bečić izrazio je uvjerenje da Crna Gora pripada Evropi i da je cilj Demokrata da se Crna Gora priključi evropskoj porodici naroda i država. On je saopštio da je ključna prepreka pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji vladajući DPS i da se to naročito vidi po izostanku učinaka Vlade Crne Gore u pregovorima u okviru poglavlja 23, 24 i 27", saopštile su Demokrate.

U saopštenju se dodaje da je Bečić istakao da je "usvajanje Briselskog plana Demokrata bilo neophodna pretpostavka za otpočinjanje suštinskog rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva kako bi u Crnoj Gori prvi put u tri decenije višestranačja bili organizovani slobodni izbori."

Bečić, Urban
Sa sastanka(Foto: Demokrate)

"Predsjednik Bečić je izrazio zadovoljstvo što je rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva juče, na insistiranje Demokratske Crne Gore, ušao u legalne tokove time što su usvojena Pravila o radu Odbora kao i Odluka o obrazovanju radnih odbora. Tako su se stekli uslovi da na zakonit način otpočne proces sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva. On je istakao da za Demokratsku Crnu Goru nema važnijeg zadatka od stvaranja uslova za prve poštene i slobodne izbore u istoriji Crne Gore, kao i reformi kojima bi se ubrzao proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", saopšteno je.

Demokrate dodaju da je Bečić upoznao ambasadora Urbana sa "opstrukcijama u radu Odbora koje je sprovodila Demokratska partia socijalista zajedno sa svojim partnerima u opoziciji."

"Predsjednik Demokrata istakao je zadovoljstvo podrškom svih država članica EU Briselskom planu Demokrata posebno navodeći podršku Evropske unije predlogu da se svi naredni lokalni izbori u Crnoj Gori održe u jednom danu. On je naglasio da je uvjeren da će partija kojom upravlja, a koja promoviše nadolazeću generaciju iskrenih i čestitih boraca za ljudsko dostojanstvo i vladavinu prava, na slobodnim izborima da pobijedi i vječitu vlast i njihove vječite pomagače. On je rekao da je spreman da da zajedno sa iskrenim opozicionim snagama predvodi reformske procese, koji će Crnoj Gori da obezbijede ponosno mjesto među prosvećenim narodima Evrope i svijeta. Gospoda Bečić i Urban su se saglasili da ubuduće imaju redovnu komunikaciju, posebno naglasivši želju da se odnosi između Češče Republike i Crne Gore razvijaju na iskrenim i prijateljskim osnovama", zaključeno je.