POZDRAVILI INICIJATIVU SRBIJE, ALBANIJE I SJEVERNE MAKEDONIJE

URA: “Malom Šengenu” da se pridruži i Crna Gora

Potpisivanje deklaracije je dobra vijest za sve progresivne snage u regionu, ocjenjuju u Građanskom pokretu URA
2028 pregleda 1 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: URA
Građanski pokret URA, Foto: URA
Ažurirano: 11.10.2019. 14:35h

Iz Građanskog pokreta URA pozdravili su jučerašnje potpisivanje deklaracije između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije o uspostavljanju “malog Šengena” između te tri zemlje i pozvali aktuelnu crnogorsku vlast i ostale zemlje regiona da se pridruže ovoj inicijativi.

“Potpisivanje deklaracije je dobra vijest za sve progresivne snage u regionu, jer na tim principima treba graditi budućnost, i što brže ići ka većem razvoju, saradnji… Ono što su razvijene evropske zemlje odradile još poslije II svjetskog rata, zakopale sve svoje ratne sjekire i okrenule se budućnosti i razvoju mi moramo da odradimo sada. Jedino je to garant uspjele priče ovoga regiona”, navode iz ove stranke.

Zadovoljni su, kako navode, jer se sa ovakvom inicijativom ruši "nacionalistički diskurs i ideologija", koja je, kako ocjenjuju, i te kako prisutna u Crnoj Gori.

“Kada svi budemo sarađivali, slobodno se kretali, razmjenjivali robu, usluge, znanje, ljude i stručnjake svaki mit o tome kako smo ugroženi od naših susjeda će nestati, jer ćemo u postojećim državnim granicama i granicama ovog regiona živjeti bolje, imati veći životni standard, nižu nezaposlenost i rušiti predrasude po tom pitanju”, ističu u pokretu URA.

Ocjenjuju da će ovakva inicijativa i mladima donijeti boljitak, jer će moći lakše da uče, da studiraju i da se zapošljavaju u svim zemljama u regionu, dok će proizvođači svoje robe moći nesmetano da plasiraju svuda u regionu.

“Na aktuelnoj je vlasti da vidi hoće li odustati od svojih decenijskih višebojnih nacionalističkih mitova, o diskursu po kojem je Crna Gora ugrožena od susjeda ili će nalik modernoj Evropi krenuti putem progresa i civilizacije”, zaključuju iz pokreta URA.

Preporučujemo za Vas