Reforme se mogu sprovoditi i bez DF-a

Na pitanja upućena predsjedniku Odbora Branimiru Gvozdenoviću, “Vijestima” je odgovoreno da je Odlukom o obrazovanju Odbora propisano da se odluke donose konsenzusom, ali da se u slučaju njegovog izostanka može odlučivati i sa 11 od 14 članova, što je takođe u skladu sa Odlukom o obrazovanju Odbora i Pravilima rada
3564 pregleda 21 komentar(a)
“Konsenzus je bolji, ali nije nužan”: Gvozdenović i članovi Odbora, Foto: Boris Pejović
“Konsenzus je bolji, ali nije nužan”: Gvozdenović i članovi Odbora, Foto: Boris Pejović

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kojim rukovodi Branimir Gvozdenović (DPS), odluke može donositi i bez tri predstavnika Demokratskog fronta (DF), koji su se izjasnili da više neće učestvovati u radu, saopšteno je “Vijestima” iz tog tijela.

Front je prije dva dana objavio da definitivno napušta Odbor jer, kako navode, DPS nije htio dijalog o izbornim reformama. Taj politički savez u Odboru su predstavljali Strahinja Bulajić, koji je ujedno i zamjenik predsjednika Odbora, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović.

Na pitanja upućena predsjedniku Odbora Branimiru Gvozdenoviću, “Vijestima” je odgovoreno da je Odlukom o obrazovanju Odbora propisano da se odluke donose konsenzusom, ali da se u slučaju njegovog izostanka može odlučivati i sa 11 od 14 članova, što je takođe u skladu sa Odlukom o obrazovanju Odbora i Pravilima rada.

„Izuzetno, u slučaju da se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići, a postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje tročetvrtinske većine u Odboru (11 od 14 članova Odbora), takav predlog može biti utvrđen bez obzira na nepostojanje konsenzusa“, objašnjeno je.

I u ostatku opozicije su nakon odluke DF-a da napusti rad Odbora, ocijenili da to neće uticati na rad tog skupštinskog tijela, pojašnjavajući da partije koje učestvuju u radu Odbora imaju dvije trećine poslanika na parlamentu.

Raško Konjević (SDP) je ocijenio da politički subjekti koji učestvuju u radu Odbora imaju u parlamentu dvije trećine, dok su Demokrate saopštile da će nastaviti rad na izbornim reformama i da ih ne dotiču partijske odluke DF-a i DPS-a sa kojima nemaju nikakvu komunikaciju.

U odgovorima “Vijestima” iz Gvozdenovićevog Odbora navode da bi „imajući u vidu značaj ciljeva i zadataka odlučivanje konsunzusom imalo posebnu težinu, ali je u slučaju njegovog izostanka propisano da se može odlučivati i sa 11 od 14 članova”.

Iz Skupštine navode i da je Odlukom o izboru koordinatora i članova radnih odbora, za članove Odbora iz Demokratskog fronta opredijeljen određen broj mjesta u radnim odborima, počev od koordinatora do članova u radnim odborima, srazmjerno broju koji im pripada.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, shodno Odluci o obrazovanju ima 14 članova, izabranih na paritetnoj osnovi, odnosno sedam iz parlamentarne većine, a sedam iz opozicije.

Odbor je obrazovan Odlukom koju je donijela Skupština Crne Gore tokom jesenjeg zasjedanja u 2018. godini.

Odbor je na petoj sjednici koja je održana 9. oktobra 2019. godine, donio Odluku o organizacionoj strukturi i načinu rada radnih odbora, Pravila o radu Odbora i radnih odbora, kao i Odluku o izboru koordinatora i članova radnih odbora.

Odbor bi da ima ključnu riječ u vezi s medijskim zakonom

Svim političkim subjektima u izbornoj kampanji treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a mediji imaju obavezu profesionalnog izvještavanja, stav je Radne grupe koja je analizirala i radila na pripremi prednacrta medijskih zakona, saopšteno je.

“Radna grupa se rukovodila opredjeljenjem da svim političkim subjektima treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a da mediji imaju obavezu profesionalnog izvještavanja”, kazao je poslanik DPS Andrija Nikolić.

On je kazao da je ovo zakonsko rješenje podrazumijeva formiranje posebnog odbora. “Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva imao bi posljednju riječ kada se radi o medijskim zakonima i o zakonu o javnom servisu”.

Ti zakoni, čiji je kreator Ministarstvo kulture kao resorni organ koji predlaže zakonska rješenja, trenutno su, navodi, na trećem čitanju kod eksperata u Venecijanskoj komisiji u Savjetu Evrope: “Ukoliko opozicione kolege ne budu željele da podijele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo ova reformska rješenja”.

Bonus video: