"VRIJEME POKAZALO DA SMO BILI U PRAVU ŠTO SE TIČE DRUGIH PARTIJA"

Knežević: Nećemo odustati od ustavnih promjena

Nelegitimni i neustavni Sudski savjet, smatra on, predstavlja samo „jednu vrstu institucionalnog fikusa koji je u potpunosti zavisan od periodičnih raspoloženja i zalivanja Mila Đukanovića“
2014 pregleda 13 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Demokratski front (DF) neće odustati od ustavnih promjena ni po koju cijenu i nema namjeru da sa bilo kim o tome prvi počne pregovore, poručio je jedan od lidera tog političkog saveza Milan Knežević.

On je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da je DF predstavljajući predlog ustavnih izmjena i dopuna jasno saopštio da su otvoreni za pregovore.

„Dva dana nakon toga uslijedila je skandalozno kriminalna presuda Željke Jovović koju je izrekla poslanicima DF-a za djelo koje se ne može okvalifikovati ni kao prekršaj“, kazao je Knežević.

On je ocijenio da je na taj način Demokratska partija socijalista (DPS), preko korumpiranog i kontrolisanog sudstva, željela da izvrši pritisak na DF da bi odustao od ustavnih promjena i vratili se u radnu grupu.

Kako je kazao, DF ne samo što se nije vratio u radnu grupu, nego je i trajno napustio.

„Od ustavnih promjena nećemo odustati po cijenu da čitavom poslaničkom klubu odrede stavljanje u zatvor i to bez skidanja imuniteta. DF nema namjeru da sa bilo kim prvi otpočinje pregovore, svi politički subjekti su upoznati sa našim predlogom ustavnih promjena, i sigurno da nećemo nikog moliti da bude učesnik pregovora za ostvarenje elementarnih ljudskih prava i sloboda“, poručio je Knežević.

On je kazao da su predstavnici DPS-a, Demokrata, Socijademokratske partije i poslanik Neđeljko Rudović zajedno konstatovali da u radnoj grupi i u Skupštini, i bez DF-a, postoje dvije trećine za donošenje odluka i izglasavanje izbornih zakona.

"I ja se slažem s njihovim ocjenom. Nemam namjeru bilo što posebno komentarisati, jer je svakom u Crnoj Gori jasno o čemu se radi. Zato ću ih ostaviti da se na miru dogovaraju i usaglašavaju do posljednje tačke i zapete, ali s nemjerljivim osjećajem ponosa i zadovoljstva, jer je vrijeme pokazalo da je DF za sve bio u pravu“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, pitanje tehničke vlade treba postaviti onim opozicionim partijama koje se trenutno dogovaraju sa DPS-om u radnoj grupi.

On je podsjetio da su u septembru jedni izjavili i „zakleli“ da neće učestvovati u radu radne grupe ako ne bude jasno precizirano formiranje tehničke vlade.

„Drugi su odmah potom izjavili da nema niti će biti tehničke vlade, i kao što vidimo bili u pravu, dok radna grupa i dalje radi. Zaključak se nameće sam od sebe, i svaki dalji komentar je suvišan“, rekao je Knežević.

On smatra da je jedinstvo kompletne opozicije nemoguće dok god jednom dijelu opozicije prioritet bude saradnja i dogovor s DPS-om, a ne njegovo rušenje.

„I zato je bolje biti iskren sa građanima nego ih hraniti iluzijama. DF nikad nije imao namjeru da se takmiči s opozicijom, niti nam je bio cilj da budemo najjači opozicioni subjekt“, kazao je Knežević.

On je rekao da je, posle svih hajki i progona koje su prošli, a koji i dalje traju, DF dokazao da je bio i ostali stožer beskompromisne borbe protiv režima.

„Ko je spreman da nastupa sa tih pozicija u nama će imati saveznika, sve drugo je pozerstvo i estradnost nedostojno ozbiljnije analize“, poručio je lider Demokratske narodne partije.

On je ocijenio da su afere koje u crnogorskom pravosuđu pokreće doskorašnji „VIP sponzor DPS-a“ Duško Knežević, zajedno sa montiranim političkim procesima protiv DF-a, u potpunosti raskrinkale kriminalno koruptivni karakter značajnog broja tužilaca i sudija.

Nelegitimni i neustavni Sudski savjet, smatra on, predstavlja samo „jednu vrstu institucionalnog fikusa koji je u potpunosti zavisan od periodičnih raspoloženja i zalivanja Mila Đukanovića“.

„Zato i razumijem zašto u DPS-u žele da ukinu dvije trećine za izbor članova Sudskog savjeta, kako bi ova atmosfera besudnosti, korupcije i kriminogenosti u crnogorskim sudovima postala opšte mjesto“, kazao je Knežević.

On je ponovio da je uslov DF-a poznat: izbor predsjednika Vrhovnog suda sa dvotrećinskom podrškom u Skupštini, ostavke i procesuiranje svih korumpiranih sudija i tužilaca, i opšti reizbor svih sudija i tužilaca.

„Sve drugo je šminkanje mrtvaca koji je odavno u fazi raspadanja“, kazao je Knežević.