Amfilohije: Milo, mani se "lažne istorije"

Mitropolit kaže da su “njegovi istoričari glavni krivci” što će se DPS ubuduće navodno zalagati za obnovu autokefalne crnogorske crkve
19319 pregleda 676 komentar(a)
Poštujem svaku stranku i vlast: Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Poštujem svaku stranku i vlast: Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2019. 08:07h

Mitropolit Amfilohije ocijenio je da su istoričari izmanipulisali predsjednika Mila Đukanovića kada je riječ o autokefalnosti crnogorske crkve.

Upitan da li je Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno za to zalagati, mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da su “njegovi istoričari glavni krivci”.

“Ne znam da li je tu ovaj Andrijašević (Živko), pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima povjerenja u njihove laži. Mnogo mu je mudrije da se njih ratosilja“, kazao je Amfilohije u razgovoru za “Vijesti“ Amfilohije koji je preksinoć prisustvovao promociji monografije “Manastir Rođenja Presvete Bogorodice Podlastva”, u organizaciji Narodne biblioteke Budve na Citadeli.

Amfilohije je ocijenio da mu oni prikazuju lažnu istoriju i da Đukanović nije čovjek koji se bavi istorijom.

“Ta priča da je Mitropolija crnogorska, crnogorska crkva, zvali je kako hoćete, ukinuta 1918. ili 1920. godine, i da oni sada treba da je stvaraju je potpuno jedno bezumlje, kome će se nasmijati svaki pametni čovjek. Mitropolija postoji bez prekida od 1504. pod tim nazivom. Sve sveštenstvo, sve monaštvo, svi episkopi, sveukupna imovina ostala je Mitropolije crnogorsko primorske u vremenu kada je ona vaspostavila jedinstvo sa ostalim crkvama nekadašnje Pećke patrijaršije. To se dogodilo 1922. i ništa se drugo nije dogodilo. Sada pričati da je nestala ona Mitropolija, ona crkva, i da treba stvarati nekakvu novu - to samo mogu ljudi koji nemaju ni svijesti, ni savjesti“.

Mila Đukanovića treba prvo da krstimo, da bismo mogli da mu damo oreden, ovaj je makar kršten”, odgovorio je Amfilohije na pitanje da li bi predsjedniku Crne Gore uručio orden Svetog Save, nakon što je nedavno sprski patrijarh Irinej odlikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

On je rekao da poštuje svaku stranku i vlast, ali da ne može da poštuje nešto što je “protiv savjesti i logike”, istakavši da je misija crkve “da bude svjedok božje pravde i božje istine u svakom pokolenju”.

Amfilohije je ocijenio da je i do sada bilo svakakvog bezumlja, ali da još nije čuo veće od namjere da “stvaraju svoju takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu”.

“Crkvu da stvaraju, koja osam vjekova bez prekida ovdje postoji. Šta će da stvaraju... Šta to znači stvarati neku crkvu. Kao da ovo nije crnogorska crkva, tako se zove - Mitropolija crnogorska. Zvala se nekada i Skenderijska, i Zetska, i Crnogorsko primorska...“.

Amfilohije je rekao da ga u novinama koje su “nastrojene u tom pravcu bukvalno nazivaju poglavarom SPC“.

“Jedan je poglavar SPC, Irinej, koji je nadavno bio u manastiru Podlastva, dočekan sa ljubavlju i beskrajnim zadovoljstvom naroda. On je poglavar srpske crkve, ja sam mitropolit crnogorski, zetski, skenderijski, brdski“.

On je ocijenio da smo skloni bratoubilaštvu i da se boji da i sadašnja vlast na duhu bratoubilaštva hoće da gradi budućnost.

“Ne može se na bratskoj krvi prolivenoj graditi budućnost, nikoga, ni jedne porodice, a kamo li jedne države“.

Nesloga oko odlikovanja Vučića “mali detalj”

Amfilohije je rekao da nema nikakvih razmimoilažanja sa Irinejom.

Na pitanje da li je jedna od tema i neslaganje dijela arhiepiskopa sa odlukom Sinoda da se Vučući dodijeli orden, on je kazao da je to “jedan mali detalj“.

“Patrijarh ima svoj stil, ja imam svoj. Moj stil je dinarski. Ja sam Dinarac, Moračanin, nasljednik patrijarha Gavrila Dožića, koji je bio mitropolit pećki. Dožića je postavio kralj Nikola, koji je želio da on obnovi jedinstvo Pećke patrijaršije. On je prvi kater objedinjenja Pećke patrijaršije“.

Upitan da odgovori zašto je incirao hitano održavanje sabora SPC, Amfilohije je pojasnio da je odluka majskog sabora da bude i jesenji.

Majci orden, jer je rodila Bata i vaspitala ga u strahu božjem

Amfilohije je kazao da je nedavno uručio orden Milici Carević, majci gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića. “Manastir Podlastva sada je obnovljen na jedan izuzetan način, blagodareći najviše Grbljanima... Među kojima je i naš Bato Carević, a ja bih rekao malo još više njegova majka. Zato je njegova majka dobila jedan poseban orden, zato što je rodila Bata i zato što ga je vaspitala u strahu božjem i vjeri svetosavskoj”.

Bonus video: